Hoe manage je privacy in een smart city?
Hoe brengen we veiligheid en rechtvaardigheid in balans in de slimme stad?

Cursus Hoe manage je privacy in een smart city? (1931DD)

Datum(s)

Datum: 29 juni en 1 juli  2020

Dag en tijd: maandag en woensdag, 12.00 - 14.00 uur

€ 78 (incl. BTW)

Onze steden worden steeds ‘slimmer’. Smart cities beloven met digitale technologie onze steden welvarender, schoner, veiliger en socialer te maken. Maar hoe beoordelen we of dat wel zo is? En tegen welke prijs? Hoe ziet de ‘slimme stad’ er in de praktijk uit?

Burgers en ambtenaren gebruiken hun smartphones en allerlei apps om de stad naar hun hand te zetten. Zo is er bijvoorbeeld de BuitenBeter-app of Whatsapp buurtpreventie voor bewoners. Denk ook aan het voornemen om een 'Corona-app' te lanceren. Ook beleidsmakers en professionals op straat maken gebruik van digitale notitieboekjes met geotags of big data dashboards. Wat betekenen deze ‘slimme’ toepassingen in termen van effectiviteit, privacy en sociale rechtvaardigheid? En wat voor verdere mogelijkheden presenteren zich, bijvoorbeeld met de inzet van voorspellende algoritmen (denk aan ‘predictive policing’)?

Tijdens deze digitale cursus gaan we de slimme stad bekijken en beoordelen vanuit een ‘cybernetisch’ perspectief. Meer dan andere zienswijzen laat het zien hoe informatietechnologie daadwerkelijk ingrijpt in de stedelijke ruimte, met alle gewenste en ongewenste gevolgen van dien. Daarbij hebben we speciale aandacht voor het beleidsdomein veiligheid. Dit is namelijk hét domein van de slimme stad (in tegenstelling tot bijvoorbeeld energievoorziening of mobiliteit) waarin afwegingen tussen veiligheid van lichaam en eigendom, privacy, discriminatie en vrijheid op de moreel-politieke spits worden gedreven. Het perspectief van de cybernetica schept helderheid in deze moeilijke kwestie: Hoe brengen we veiligheid en rechtvaardigheid in balans in de slimme stad?

1e bijeenkomst

• De slimme stad als ‘cybernetische stad’
  • Korte pauze
  • Burgers over de slimme stad

2e bijeenkomst

• Veiligheid en surveillance in de slimme stad
  • Korte pauze
  • Workshop stedelijke cybernetica

Beide bijeenkomsten bestaan uit theorie, koppeling aan praktijk en interactie met de docent en elkaar.

Hovo docent Freek de Haan MSc

Uw docenten

Freek de Haan MSc studeerde en doceerde sociologie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij is nu postdoctoraal researcher bij RSM (Rotterdam School of Management).

Hovo docent Vivien Butot MSc

Vivien Butot MSc werkt aan de Erasmus Universiteit Rotterdam aan een onderzoek naar privacy management in smart cities. Tijdens zijn master stadsgeografie heeft Vivien zich verdiept in collectieve burgerinitiatieven in het woondomein, waaronder collectief particulier opdrachtgeverschap en de heropleving van wooncoöperaties.

Contact

Heeft u vragen over dit programma? Neem contact met ons op, wij denken graag met u mee.

E-mail: hovo@erasmusacademie.nl
Telefoon: 010-408 2465

Datum(s)

Datum: 29 juni en 1 juli  2020