Cursus Medicijngebruik, voeding en leefstijl

Samenvatting

Type
Cursus
Code
1722BR
Datum(s)

30 januari
6, 13, 20, 27 februari 2018

Dinsdag, 10.00 - 12.30

Locatie

Erasmus Universtiteit Rotterdam (Campus Woudestein)

Kosten

€ 186,- (incl. BTW)

BTW
Inclusief 21% BTW

Bouwstenen van lange en gezonde ouderdom…?

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS, 2016) leven Nederlandse 65-jarigen gemiddeld nog circa 20 jaar; mannen 18,2 jaar en vrouwen 20,9 jaar. Sinds de invoering van de Algemene Ouderdomswet (AOW) in 1956 is hun kans om ‘de honderd’ te halen bijna verzesvoudigd. Op 1 januari 2017 kende Nederland 2.225 honderdplussers.

Uiteraard is dit (groten)deels reeds bij de geboorte genetisch bepaald. Het is inmiddels echter wetenschappelijk bewezen dat zorgvuldig medicijngebruik, gezonde voeding(sgewoonten) en leefstijl het optreden van ziekten, waarvoor een genetische aanleg bestaat, kunnen vertragen of voorkomen. Geneesmiddelen zijn onmisbaar bij de behandeling én preventie van voorheen dodelijke ziektes. Volgens de Franse socioloog Serge Guérin blijven we langer jong, worden we later oud en zijn we nog nooit zo lang zo gezond geweest. In haar recente boek ‘Eeuwig houdbaar’ bevestigt de jonge interniste en hoogleraar Ouderengeneeskunde Andrea Maier deze observatie.

Met de huidige biomedische kennis en (hulp) middelen ligt het in relatief goede gezondheid halen van ‘de honderd’ binnen ieders handbereik. Deze cursus biedt een intrigerend overzicht van de recente medisch-wetenschappelijke inzichten rond gezondheid, ziekte, veroudering en dood. Naast de achtergrond en (farmaco)therapie van veel voorkomende (ouderdoms)ziekten komt hierbij ook de huidige visie op de rol van voeding en leefstijl bij veroudering(sprocessen) nadrukkelijk aan de orde. 

 

Mr.drs. Kenneth Watson

Mr.drs. K.G. Watson, arts MBA is zelfstandig zorgconsultant medicatie- & patiëntveiligheid. Na een carrière in de farmaceutische industrie in Europa, Japan en de Verenigde Staten, studeerde hij gezondheidswetenschappen en -recht aan de EUR. Hij doceert aan diverse hogescholen, en verzorgt nascholingsprogramma’s op het gebied van farmacotherapie en medicatieveiligheid in zorginstellingen. Hij is als promovendus en (gast)docent verbonden aan de Sectie Recht van de Gezondheidszorg van het Instituut voor Beleid & Management Gezondheidszorg (EUR). 

Hovo Rotterdam

Telefoon: 010-408 2465
E-mail: hovo@erasmusacademie.nl
 
Bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 09.30 - 12.00 uur en tussen 13.30 - 14.30 uur.

Factsheet

Type
Cursus
Code
1722BR
Datum(s)

30 januari
6, 13, 20, 27 februari 2018

Dinsdag, 10.00 - 12.30

Locatie

Erasmus Universtiteit Rotterdam (Campus Woudestein)

Kosten

€ 186,- (incl. BTW)

BTW
Inclusief 21% BTW
Startdatum
Tijdsduur
5 weken
Aangeboden door
Hovo Rotterdam
Discipline
Algemene sociale wetenschappen
Voertaal
Nederlands

Aanmelden

Direct inschrijven?

Ga naar het inschrijfformulier.