De Camino Francés - de eeuwenoude pelgrimsroute, kunsthistorisch belicht
Op weg naar Santiago de Compostela

Cursus Op weg naar Santiago de Compostela (1831HR)

Datum(s)

Data:

1, 2, 4, 5 juli 2019

Tijd: 

13.30 – 15.30 uur

Kosten

€160,- (incl. BTW)

Volgens de overlevering bevinden zich in de kathedraal van Santiago de Compostela de stoffelijke resten van de apostel Jacobus de Meerdere. Daardoor werd deze stad in de middeleeuwen een zeer belangrijk bedevaartsoord. En kwam hij na Rome en Jeruzalem op de derde plaats.

De grote Jacobusverering leidde tot een forse economische en culturele impuls. En in heel Europa ontstond een netwerk van pelgrimswegen naar Santiago. Dat was van grote invloed op de infrastructuur, want voor de stroom pelgrims moesten voorzieningen worden getroffen als bruggen, wegen, herbergen, hospitalen en vooral kerken. Deze werden gebouwd in de toen gangbare romaanse stijl.

In Noord-Spanje is de belangrijkste route naar Santiago de Camino Francés. Deze doorkruist vanaf de Pyreneeën in het oosten tot Galicië in het westen uiteenlopende landschappen en steden, bezaaid met heiligdommen en monumenten.

Na het eerste college waarin de context van deze Jacobusverering wordt belicht, reist U vervolgens vanaf de Frans-Spaanse grens langs de kunsthistorische hoogtepunten van de Camino Francés. U maakt daarbij kennis met grote steden als Pamplona, Burgos en Leon. Maar ook met kleinere als onder andere Puente la Reina, Estella en San Millan de Cogolla. En met volledig in het landschap verborgen pareltjes als het kloostercomplex in Roncesvalles en de grafkerk van Eunate. U eindigt in de kathedraal van Santiago de Compostela. Daar maakt het 12-de eeuwse beeldhouwwerk van Meester Mateo aan de Portico de la Gloria nog steeds grote indruk op iedere pelgrim.

Yvette de Groot Hovo Rotterdam

Uw docent

Dr. Yvette de Groot is een gepromoveerd kunsthistorica. Ze was adjunct-directeur van Museum Flehite te Amersfoort en heeft haar eigen bedrijf Museumtopics. Zij werkt veel als docent voor diverse universitaire instellingen en is al lang actief in het volwassenenonderwijs. Daarnaast begeleidde zij meerdere kunsthistorische reizen naar Spanje.

Contact

Heeft u vragen over dit programma? Neem contact met ons op, wij denken graag met u mee.

E-mail: hovo@erasmusacademie.nl
Telefoon: 010-408 2465

Datum(s)

Data:

1, 2, 4, 5 juli 2019

Tijd: 

13.30 – 15.30 uur

Kosten

€160,- (incl. BTW)

BTW
Inclusief 21% BTW
Startdatum
Tijdsduur
4 dagen
Aangeboden door
Hovo Rotterdam
Discipline
Kunstgeschiedenis
Type
Cursus
Voertaal
Nederlands
Instructievorm
offline
Locatie
Campus Woudestein, Rotterdam
Bekostiging
Privaatonderwijs

Aanmelden

Ik meld mij aan voor dit programma

Ga naar het inschrijfformulier