Over-leven in de datasamenleving
Zomerlezing

Cursus Over-leven in de datasamenleving (1734DR)

Datum(s)

Donderdag 21 juni

Tijd: 14.00 – 16.00 uur

Kosten

€ 18,00

Inhoud

Ieder jaar bij de start van mijn colleges krijgen mijn studenten de opdracht om een dag door te brengen zonder datasporen achter te laten en die ervaring op te schrijven. Inmiddels ben ik daarmee gestopt, want geen enkele student slaagt er nog in om die opdracht te volbrengen. 

Alles wat wij doen, meemaken en soms zelfs alleen maar denken, krijgt vrijwel onmiddellijk ook een digitale vertaling. Dat heeft ons tot op heden veel goeds gebracht, maar sinds enige tijd tellen wij onze zegeningen en lijkt het tij gekeerd. 

Privacy staat meer dan ooit op de maatschappelijke agenda. We zeggen ‘nee’ tegen de Sleepwet en zijn ernstig geschokt als Facebook onze data verkoopt aan een obscure partij die de democratie ondermijnt. Robots en artificiële intelligentie boezemen ons angst in en sociale media filteren onze waarneming. 

Verliezen we stukje bij beetje het vertrouwen in de informatiesamenleving? In deze lezing staan we stil bij de vraag: hoe te (over)leven in de datasamenleving.

 

Portrait Valerie Frissen by Michiel Goudswaard

Uw docent

Prof.dr. Valerie Frissen is bijzonder hoogleraar ICT en Sociale Verandering bij de Erasmus School of Philosophy van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Daarnaast is zij directeur van SIDN fonds dat innovatieve internetprojecten met maatschappelijke impact ondersteunt.

Contact

Heeft u vragen over dit programma? Neem contact met ons op, wij denken graag met u mee.

E-mail: hovo@erasmusacademie.nl
Telefoon: 010-408 2465

Datum(s)

Donderdag 21 juni

Tijd: 14.00 – 16.00 uur

Kosten

€ 18,00

Tijdsduur
1 dag
Aangeboden door
Hovo Rotterdam
Discipline
Algemene sociale wetenschappen
Voertaal
Nederlands

Aanmelden

Ik meld mij aan voor dit programma

Ga naar het inschrijfformulier