Cursus Sturm & Drang, Klassik en Romantik

6, 13, 20, 27 maart 2018
3, 10, 24 april 2018

Dinsdag, 13.00 – 15.30 uur

Erasmus Universiteit Rotterdam (Campus Woudestein)

BTW
Inclusief 21% BTW

Duitse literatuur rond de periode 1789 – 1815

Zoals de jaartallen al verraden is de Duitstalige literatuur, ook in de 18e 1722KR en 19e eeuw, altijd gevormd door Europese politieke ontwikkelingen. In de cursus zullen wij deze ontwikkelingen volgen aan de hand van enkele belangrijke werken uit de Duitstalige literatuur. De focus ligt op de zogenaamde Weimarer Klassik, d.w.z. op Johann Wolfgang von Goethe en Friedrich Schiller; met daarnaast Heinrich von Kleist als contrastfiguur.

In zeven sessies worden (fragmenten uit) onderstaande werken besproken:

• J.W. v. Goethe: Die Leiden des jungen Werthers (1774), de beroemde briefroman van de jonge Goethe, behorende tot de stroming Sturm & Drang.
  • Friedrich Schiller: Don Carlos (1787), over de zoon van Filips II en over het conflict tussen trouw en vrijheid van gedachten.
  • J.W. v. Goethe: Iphigenie auf Tauris (1786), waarbij we de kenmerken van het Klassieke drama bespreken. In Goethes ideaalbeeld van de mens overwint de geest de natuurmens.
  • Friedrich Schiller: Maria Stuart (1800), het beroemde koninginnendrama over de katholieke, Schotse Maria Stuart en de gereserveerde Engelse Elisabeth. Een drama over macht en het conflict tussen publieke en private belangen.
  • Heinrich von Kleist: Das Erdbeben in Chili (1807), een tekst over de vraag waarom het kwaad in de wereld is, en waarom God dit niet verhindert.
  • Heinrich von Kleist: Penthesilea (1808), dat als tegenstuk tot Goethe’s Iphigenie te lezen is en waarin de maatschappelijke orde het individu en de natuur in de weg staat.

Trixie Hölsgens MA

B.D.L.M. Hölsgens MA is filosoof en germanist en als zelfstandig docent in het volwassenenonderwijs werkzaam. Daarnaast is zij als docent Duitse cultuur- en letterkunde verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. Zij verzorgt cursussen, lezingen en workshops op het gebied van de 20e- en 21e-eeuwse filosofie en literatuur. U vindt meer informatie op haar website.

Bijzonderheden

Aan het eind van de cursus zal bij voldoende belangstelling een excursie naar Weimar plaatsvinden van vrijdag 28 april tot en met maandag 1 mei. Meer informatie hierover krijgt u van de docent tijdens de cursus.

Hovo Rotterdam

Telefoon: 010-408 2465
E-mail: hovo@erasmusacademie.nl

Bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 09.30 - 12.00 uur en tussen 13.30 - 14.30 uur.

Factsheet

Code
1722KR
Datum(s)

6, 13, 20, 27 maart 2018
3, 10, 24 april 2018

Dinsdag, 13.00 – 15.30 uur

Erasmus Universiteit Rotterdam (Campus Woudestein)

BTW
Inclusief 21% BTW
Tijdsduur
7 weken
Aangeboden door
Hovo Rotterdam
Discipline
Taal en cultuur | Duits

Direct inschrijven?

Ga naar het inschrijfformulier.