Paden door het Paradijs - Tuinen van de Middeleeuwen tot Monet
Betekenisvolle plekken van poëzie en liefde

Cursus Themadag: Paden door het Paradijs (1912GR)

Datum(s)

Datum: 26 november 2019

Dag en tijd: Dinsdag 10.00 – 16.00 uur

Kosten

€ 95 (incl. BTW en lunch)

Ooit is de mens uit het Paradijs verjaagd en altijd heeft hij geprobeerd om op de een of andere manier daar terug te komen al is het maar in een aards paradijs. De tuin die hij bij zijn woning aanlegt, is daarvan een sprekend voorbeeld. Het is een plaats voor dagelijkse benodigdheden als groente, fruit en kruiden, maar ook om aangenaam te verblijven te midden van bloemen, schaduwrijke bomen en struiken, waar het vrolijke geluid van vogels klinkt. Er klateren fonteinen, bouwsels en beeldhouwwerken zorgen voor verrassende ontmoetingen.

Aan bod komen tuinen in West-Europa bij kloosters en kastelen in de middeleeuwen, bij landhuizen en een enkele stadstuin uit de renaissance en barok, waar huis en tuin qua vormgeving vloeiend in elkaar overgaan. In de relatie tussen de aangelegde tuin en de wilde natuur vindt een herijking plaats in de 18e eeuw, de tijd van de verlichting, die tevens resulteert in het stadspark, een tuin voor iedereen. Steeds combineren tuinen hun nuttige functie met die van verbeelding, een wandeling door de geest. Daar worden zij betekenisvolle plekken van poëzie en liefde, een ode aan Gods schepping vol symboliek.

We eindigen deze dag in Giverny - in de tuin van de impressionistische schilder Claude Monet waaraan het Haags Gemeentemuseum dit najaar een tentoonstelling wijdt.

  • Over deze themadag

    Tijdens een themadag duikt u samen met de docent de diepte in. De docent heeft een specifiek onderwerp voor u uitgezocht dat zich leent voor een volle studiedag, waardoor u snel maar volledig op de hoogte bent. Tijdens een themadag luncht u altijd gezamenlijk op de campus, samen met de docent. U maakt dan ook informeel met elkaar kennis.

Hovo docent - Nelleke Kan-van Dishoeck

Uw docent

Drs P.L. Kan - van Dishoeck studeerde kunstgeschiedenis aan de Universiteit Leiden en was werkzaam in het HBO. Zij verzorgt cursussen, lezingen, rondleidingen en reizen voor diverse groepen.

Contact

Heeft u vragen over dit programma?   

Neem contact met ons op, wij denken graag met u mee.

E-mail: hovo@erasmusacademie.nl

Telefoon: 010-408 2465          

Datum(s)

Datum: 26 november 2019

Dag en tijd: Dinsdag 10.00 – 16.00 uur

Kosten

€ 95 (incl. BTW en lunch)

BTW
Inclusief 21% BTW
Startdatum
Tijdsduur
1 dag
Aangeboden door
Hovo Rotterdam
Discipline
Kunstgeschiedenis
Type
Cursus
Voertaal
Nederlands
Instructievorm
offline
Locatie
Campus Woudestein, Rotterdam
Bekostiging
Privaatonderwijs

Aanmelden

Ik meld mij aan voor dit programma

Ga naar het inschrijfformulier