Themdag: Persoonlijkheid over een leven heen
Hoe ver valt de appel van de boom?

Cursus Themadag: Persoonlijkheid over een leven heen (1912SR)

Datum(s)

Datum:
17 december 2019

Dag en tijd:
Dinsdag 10.00 – 16.00 uur

Kosten

€ 95 (incl. BTW en lunch)

‘De appel valt niet ver van de boom’ is een veelgehoorde opmerking en inderdaad blijken er meestal treffende overeenkomsten te zijn tussen de eigen persoonlijkheid en die van de ouders. Maar waar komen die overeenkomsten vandaan? Zijn deze aangeboren of eerder aangeleerd? 

Ook zeggen mensen vaak dat we met het ouder worden steeds meer steeds meer op onze ouders gaan lijken. Klopt deze bewering wel? Blijft onze persoonlijkheid over een leven heen grotendeels intact of kunnen we deze veranderen? 

De persoonlijkheidspsychologie probeert een antwoord te geven op hoe mensen omgaan met de wereld om zich heen en bestudeert hoe mensen van elkaar kunnen verschillen of op elkaar kunnen lijken. Daarnaast bestudeert het de vraag wat persoonlijkheid precies is, hoe het ontstaat en wat de functie is van persoonlijkheid. Er is geen persoonlijkheid zonder biologisch lichaam, maar de invloed van anderen en het leren van alledaagse ervaringen vormen ook onze persoonlijkheid. De persoonlijkheid is dan ook een vakoverschrijdend vraagstuk, dat het bijzonder complex maar tegelijkertijd interessant maakt. 

In deze cursus zullen de belangrijkste theorieën en inzichten in de persoonlijkheidspsychologie worden besproken met als doel de cursist opnieuw kritisch na te laten denken over wie hij/zij werkelijk is, wat de factoren zijn geweest die de persoonlijkheid kunnen hebben beïnvloed en de rol die de persoonlijkheid heeft gespeeld in het leven. Kan onze persoonlijkheid zich los maken van onze biologie of ligt het bij de geboorte in beton gegoten? Een wintercursus over het ontstaan van onze persoonlijkheid en het verloop hiervan over een mensenleven heen.  

  • Over deze themadag

    Tijdens een themadag duikt u samen met de docent de diepte in. De docent heeft een specifiek onderwerp voor u uitgezocht dat zich leent voor een volle studiedag, waardoor u snel maar volledig op de hoogte bent. Tijdens een themadag luncht u altijd gezamenlijk op de campus, samen met de docent. U maakt dan ook informeel met elkaar kennis.

dr. Andreas Wismeijer

Uw docent

Dr. Andreas Wismeijer heeft psychologie gestudeerd aan Tilburg University (TiU) en werkte enkele jaren aan de Vrije Universiteit van Barcelona. Na terugkeer naar TiU is hij gepromoveerd op het onderwerp ‘geheimen’ en ging aan in Tilburg aan het werk als docent en onderzoeker. Het onderwerp ‘geheimen’ is nog steeds zijn belangrijkste onderzoeksthema. Hij is zeer geregeld in de kranten en op radio en televisie te vinden en is ook auteur van het populair-wetenschappelijke boek het Geheimenprotocol. Hij geeft sinds 12 jaar cursussen psychologie in HOVO-verband.  

Contact

Heeft u vragen over dit programma? Neem contact met ons op, wij denken graag met u mee.

E-mail: hovo@erasmusacademie.nl
Telefoon: 010-408 2465

Datum(s)

Datum:
17 december 2019

Dag en tijd:
Dinsdag 10.00 – 16.00 uur

Kosten

€ 95 (incl. BTW en lunch)

BTW
Inclusief 21% BTW
Startdatum
Tijdsduur
1 dag
Aangeboden door
Hovo Rotterdam
Discipline
Psychologie
Type
Cursus
Voertaal
Nederlands
Instructievorm
offline
Locatie
Campus Woudestein, Rotterdam
Bekostiging
Privaatonderwijs

Aanmelden

Ik meld mij aan voor dit programma

Ga naar het inschrijfformulier