De creatie van de Verenigde Staten

Nog vóór de Franse revolutie voltrekt zich een minstens even gedenkwaardige en succesvolle omwenteling aan de overkant van de Atlantische Oceaan. Dertien Amerikaanse kolonies verklaren zich onafhankelijk van Groot-Brittannië en gaan een, op dat moment in de wereld uniek, experiment aan: de oprichting van een democratische republiek, de Verenigde Staten van Amerika, onder leiding van mannen van uitzonderlijke klasse, de Founding Fathers.

Plechtig geformuleerde grondrechten en waarden en hooggestemde ambities, die hun oorsprong vinden in die tijd, bepalen nog steeds in hoge mate het politieke discours, het geloof in het eigen land en in het eigen kunnen. In zes lessen doorlopen we de eerste zeven decennia (1776-1848) van de geboorte en het, met vallen en opstaan, volwassen worden van het jonge land; Hoe het de Onafhankelijkheidsoorlog wint; hoe bij het schrijven van de Grondwet diepgaande politieke en maatschappelijke discussies bepalen hoe het bestuur van het land en het politieke bestel - op grond van de gedachte dat alle macht gebaseerd is op de wil van het volk - er uit gaat zien. Hoe het land zijn grondgebied enorm uitbreidt; hoe onverwoestbaar optimisme, innovatie- en expansiedrang de basis leggen voor de economische en politieke wereldmacht die de VS later worden.

Maar we gaan ook in op het schisma tussen Noord en Zuid dat het land binnen sluipt en uiteindelijk leidt tot de Amerikaanse Burgeroorlog. We gaan ook in op de gruwelijke schaduwkanten die alle vooruitgang met zich brengt, zoals de zwarte slavernij en de teloorgang van de Native Americans, de Indianen.

Drs. Bouke de Vos

Drs. B. de Vos studeerde politicologie aan d de VU Amsterdam. Hij was tot voor kort persvoorlichter bij Wageningen Universiteit & Research. Hij bestudeert al jaren de Amerikaanse Burgeroorlog en in het verlengde daarvan de enerverende geschiedenis van de VS vanaf de oprichting. In 2011 schreef hij Burgeroorlog in Etappes. Fietsen door de Amerikaanse geschiedenis.

Code

1711DR

2, 9, 23, 30 oktober
6, 13 november 2017