De cultuurgeschiedenis van Polen

Current facets (Pre-Master)

In het hart van Europa ligt een weinig bekend land dat een rijke cultuur, roerige geschiedenis en verrassende kunstschatten te bieden heeft.

De grenzen van Polen verschoven in de afgelopen 1050 jaar geregeld of verdwenen helemaal. Aan het begin van deze cursus krijgt u de complexe Poolse geschiedenis in een bijeenkomst samengevat. Vanuit deze basis zult u de geschiedenis, de ontwikkeling en de architectuur van een aantal steden beter kunnen plaatsen. We buigen ons in twee afzonderlijke bijeenkomsten over Krakau en Warschau, de oude en de huidige hoofdstad van het land. De verschillen tussen de twee zijn groot. Krakau ademt historie, Gotiek en Renaissance, terwijl Warschau de snelle, hippe metropool is. Waar Krakau sinds begin XVIIe eeuw weinig is veranderd en in de Tweede Wereldoorlog gespaard bleef, is Warschau juist stormachtig gegroeid en in de laatste oorlog volledig verwoest. Veel kennis over het straatbeeld van het oude Warschau danken wij aan Bernardo Bellotto, de hofschilder van de laatste Poolse koning voordat de Poolse Delingen een einde aan de soevereiniteit van het land maakten.

In de vijfde bijeenkomst maakt u kennis met een bijzondere stroming in de Poolse kunst: Jong Polen. Rond 1900 was dit een beweging waarin art nouveau, symbolisme, patriottisme en een vleugje Japan gecombineerd werden. Ook nu heeft het land veel interessante kunst te bieden. Zodoende komt de moderne Poolse kunst in de laatste les aan de orde. Na afloop kunt u zeggen dat u dat weinig bekende land in het hart van Europa een stuk beter hebt leren kennen. 

Drs. Krzysztof Dobrowolski-Onclin

Drs. K.P. Dobrowolski-Onclin studeerde kunstgeschiedenis e en Franse letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam, Paris IV-Sorbonne en de Jagielloński in Krakau. Sinds 2006 is hij onder de naam Bureau Boeiend werkzaam als zelfstandig docent kunstgeschiedenis en verzorgt cursussen, lezingen, excursies en reizen. 

Inschrijven

Code

1723KR

Data

7, 14, 21 februari
14, 21, 28 maart 2018

Dag en tijd

Woensdag, 10.00 - 12.30

Locatie

Campus Woudestein (klik hier voor meer informatie)

Kosten

€ 222,- (incl. BTW)        

Aantal bijeenkomsten

 6