Winterlezing 2019 - De (on)kwetsbaarheid van de oorlogsjournalist
Moeten wij ons zorgen maken over de journalistiek in 2020?

De Hovo Winterlezing 2019 - De (on)kwetsbaarheid van de oorlogsjournalist

Organisatie
Hovo Rotterdam
Begindatum

maandag, 9 dec 2019, 13:45

Einddatum

maandag, 9 dec 2019, 16:00

Kamer
Theaterzaal
Gebouw
Erasmus Paviljoen
Locatie
Campus Woudestein
Gesproken taal
Dutch
Ticket informatie

€15,- (incl. BTW en consumpties)

Oorlogsjournalisten doen hun werk vaak in de waan dat hun niets zal overkomen. Die illusie noemen zij zelf ‘de bubbel van onkwetsbaarheid’, die noodzakelijk is om te kunnen functioneren.

Die bubbel spat uiteen op het moment dat het gevaar toeslaat. De gevaren die oorlogsjournalisten bedreigen zijn de afgelopen jaren alleen maar groter geworden. Werden journalisten door de Conventies van Genève boven de strijdende partijen geplaatst, tegenwoordig zijn zij het doelwit van ontvoering en zelfs onthoofding door terroristen.

Maar niet alleen terroristen bedreigen journalisten, ook van de kant van regeringen krijgen oorlogsjournalisten steeds vaker te maken met moedwillig geweld. In deze winterlezing belichten we de positie van de westerse oorlogsjournalisten en de gevaren die hen bedreigen.

Wat betekent dit alles voor onze nieuwsvoorziening?

Dr. Pien van der Hoeven

Dr. R. (Pien) van der Hoeven (1967) is historicus en mediaspecialist. Zij is gepromoveerd aan de Universiteit Leiden op de geschiedenis van NRC Handelsblad. Zij was verbonden aan de afdeling Journalistiek van de Rijksuniversiteit Groningen en doceerde ook aan de UvA en de EUR. Momenteel werkt zij aan een bij Prometheus te verschijnen boek, Nepnieuws in oorlogstijd. Journalistiek en propaganda van de Boerenoorlog tot de Arabische Winter.

Het programma 9 december 2019

13.45 - Inloop Theaterzaal, Campus Woudestein
14.00 - Lezing dr. Pien van der Hoeven
15.00 - Einde lezing & vragen
15.30 - Het Erasmus Alumni Trust nodigt u uit deze middag af te sluiten met koffie, thee en wat lekkers in het Erasmus Paviljoen

 

Velden met een * zijn verplicht

Gegevens deelnemer

Aanhef
Ik meld mij hierbij aan voor de Hovo Winterlezing 2019 door dr. Pien van der Hoeven op maandag 9 december 2019

Nadat wij uw volledige betaling hebben ontvangen, ontvangt u uw toegangsbewijs

Voorwaarden en ondertekening

Ik schrijf mij in en verklaar bekend te zijn en akkoord te gaan met de inschrijf- en betalingsvoorwaarden van Erasmus Academie BV (zie hiervoor de Studiegids of onze website)

U ontvangt van deze aanmelding een ontvangstbevestiging op het eerder opgegeven e-mail adres. Een bewijs van plaatsing en factuur ontvangt u binnen 1 week.  Pas na ontvangst van uw betaling ontvangt u het toegangsbewijs. Als u na 2 weken nog niets heeft ontvangen neemt u dan contact op met het Hovo Bureau.

Controleer a.u.b. uw E-mailadres op juistheid!

Als na het verzenden het inschrijfformulier op uw scherm blijft staan, is uw formulier NIET naar Hovo verzonden. Controleer nogmaals het formulier of alle verplichte velden (aangeduid met een *) zijn ingevuld. Blijft het probleem bestaan, neemt u dan contact op met het Hovo Bureau, 010-408 24 65.

Privacy Statement: De persoonsgegevens die via dit inschrijfformulier verkregen zijn, worden gebruikt voor cursussen van Hovo Rotterdam / Erasmus Academie ten behoeve van de deelnemersadministratie en –communicatie. Erasmus Academie gaat vertrouwelijk met uw persoonsgegevens om, met inachtneming van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). 

Het uitgebreide privacy beleid van de Erasmus Universiteit Rotterdam kunt u nalezen op de website van Hovo Rotterdam.