Drs. Han van der Horst stelt u voor aan een aantal iconische burgemeesters
Welke taken horen anno 2018 bij het ambt?

Iconische burgemeesters in Nederland

Startdatum

dinsdag, 19 jun 2018, 13:30

Einddatum

donderdag, 28 jun 2018, 16:00

Gebouw
Van der Goot building
Locatie
Campus Woudestein
drs. Han van der Horst
Drs. Han van der Horst

Is het in Nederland nog steeds wenselijk dat een burgemeester gekozen wordt? Drs. Han van der Horst stelt u deze vraag in het programma: Iconische burgemeesters in Nederland

In dit programma stelt Han van der Horst een aantal iconische burgemeesters aan u voor. Zo krijgt u een indruk van hun ambt; 
de invulling ervan hangt erg af van het karakter en ambitieniveau van de burgemeester in kwestie.

Tot de culturele revolutie van de jaren zestig hadden burgemeesters voldoende aanzien en macht om zich hun excentriciteiten te kunnen veroorloven. Zo ging burgemeester D’Ailly van Amsterdam her en der biljarten als hij de volksstem wilde horen.

Nederland dankt zijn benoemde burgemeesters aan Napoleon. Zij waren bedoeld als een soort toezichthouder van het centrale gezag op de lokale gang van zaken. Over het algemeen wees de keizer ingezetenen aan. Weigeren kon, maar was niet echt verstandig. Tegenwoordig worden burgemeesters nog steeds benoemd. Ook stamt het takenpakket nog uit de tijd van Napoleon.

Meer informatie

Drs. Han van der Horst studeerde geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Hij werkte voor het Nuffic. Hij heeft veel publicaties over de vaderlandse geschiedenis op zijn naam staan.
Een greep:

  • Nederland, de vaderlandse geschiedenis van de Prehistorie tot nu
  • Onze premiers, hun weg naar de Top
  • De mooiste jaren van Nederland