Geneesmiddelen - Gewenst én verguisd

Current facets (Pre-Master)

Geneesmiddelen staan maatschappelijk in de schijnwerper. Ze zijn onmisbaar in de behandeling van levensbedreigende ziekten en ouderdomsgerelateerde lichamelijke ongemakken.

Apotheken verstrekken 65-plussers driemaal zoveel medicijnen als de gemiddelde Nederlander en zij zijn verantwoordelijk voor 50% van de apotheekomzet. Om de kosten te beheersen voeren zorgverzekeraars sinds 2008 een ‘preferentiebeleid’. Apothekers moeten de goedkoopste versie van een bestaand geneesmiddel afleveren. Oudere patiënten hebben het maar te slikken of moeten bijbetalen. Om dalende inkomsten te compenseren richt de farmaceutische industrie nu haar pijlen op nieuwe kanker- en weesgeneesmiddelen met hoge, soms onbetaalbare prijzen. De vraag rijst wat (verlenging van) een mensenleven mag kosten. Een zorgelijk perspectief voor (oudere) patiënten. Gericht, kostenbewust en veilig geneesmiddelengebruik is belangrijker dan ooit. Medicijnen hebben echter ook bijwerkingen. Deze zijn soms zo ernstig, dat acute ziekenhuisopname noodzakelijk is; vooral bij 65-plussers, die dagelijks 5 of meer geneesmiddelen slikken. Dit jaar is verbetering van de medicatieveiligheid een speerpunt in het beleid van de Inspectie voor de Gezondheidzorg.

Deze cursus biedt een uniek doorkijkje in de fascinerende wereld van geneesmiddelen vanuit het perspectief van patiënten, zorgverleners, zorgverzekeraars, overheidsinstanties en farmaceutische industrie. 

Mr.drs. Kenneth Watson

Mr.drs. K.G. Watson, arts MBA is zelfstandig zorgconsultant medicatie- & patiëntveiligheid. Na een carrière in de farmaceutische industrie in Europa, Japan en de Verenigde Staten, studeerde hij gezondheidswetenschappen en -recht aan de EUR. Hij doceert aan diverse hogescholen, en verzorgt nascholingsprogramma’s op het gebied van farmacotherapie en medicatieveiligheid in zorginstellingen. Hij is als promovendus en (gast)docent verbonden aan de Sectie Recht van de Gezondheidszorg van het Instituut voor Beleid & Management Gezondheidszorg (EUR). 

Inschrijven

Code

1712JR

Data

31 oktober
7, 14, 21, 28 november 2017

Dag en tijd

Dinsdag, 10.00 – 12.30

Locatie

Campus Woudestein (klik hier voor meer informatie)

Kosten

€ 186,- (incl. BTW)

Aantal bijeenkomsten

5

Bijzonderheden

Deze cursus is een herhaling van de gelijknamige cursus in 2016-2017.

Hier vindt u het vervolg (een verdieping) op deze cursus.