Italiaanse Beeldentuinen

In Italië werden reeds in de klassieke oudheid lusttuinen aangelegd. Volgens Plinius was de tuin het domein van otium, een plek van rust, vrede en inkeer. Dit in tegenstelling tot negotium, en de daarbij behorende hectiek van het stadsleven.

In de Renaissance herleefden klassieke idealen van het buitenleven. Het begrip otium kreeg een steeds geraffineerdere invulling. Tuinen werden verrijkt met fonteinen, waterorgels, kunstmatige grotten en beelden. Wonderen van menselijk vernuft gingen een spel aan met wonderen van de natuur. Tegelijk kwamen tuinen tegemoet aan een dieperliggend verlangen. De tuin als een overzichtelijke miniatuurwereld, zonder de tekortkomingen van de grote wereld. In de tuin waande men zich even in het mythische Arcadië toen de mens in harmonie met de natuur leefde. De tuincultuur maakte in die zin deel uit van een bredere beweging die ook literatuur, schilderkunst en muziek inspireerde.

In de cursus komen beeldentuinen uit verschillende perioden aan de orde. Wat ze met elkaar gemeen hebben is dat ze uitdrukking geven aan het verlangen naar harmonie tussen mens en natuur. De manier waarop die wisselwerking plaatsvond kende in de loop der tijden echter vele gedaanten. Italiaanse beeldentuinen bieden derhalve een rijk geschakeerd en tegelijk samenhangend beeld, of het nu de renaissancetuinen van Bomarzo of Villa d’Este betreft, of moderne tuinen zoals de tarottuin van Niki de Saint Phalle, il Giardino Heller aan het Gardameer, of de beeldentuin van Daniel Spoerri aan de voet van een dode vulkaan in Zuid-Toscane. 

Drs. Ernest Kurpershoek

Drs. E. Kurpershoek is een Amsterdamse kunsthistoricus, en is werkzaam als docent, publicist en reisleider. Hij is gespecialiseerd in Italiaanse kunst en architectuur en geeft cursussen bij onder meer HOVO en het Nationaal Restauratie Centrum. Hij heeft meegewerkt aan tal van publicaties; waaronder het boek Italiaanse fresco’s dat lovend werd ontvangen.  

Inschrijven

Code

1631CR (vervallen)

Data

Maandag 26 juni
Donderdag 29 juni
Maandag 3 juli
Donderdag 6 juli

Tijd

13.30 – 16.00 uur

Locatie

Campus Woudestein (klik hier voor meer informatie)

Kosten

€ 155 (incl. BTW)

Aantal bijeenkomsten

 4

Literatuur (ter oriëntatie)

Georgina Masson, Italian Gardens, ISBN: 9781870673570

Helena Attlee, Italian Gardens: A Cultural History, ISBN 9780711233928

Lucia Impelluso, Tuinen en labyrinten, Ludion, ISBN  9789055447145

Lucia Impelluso, Gardens in art, ISBN 0892368853  

Hella Haasse, De tuinen van Bomarzo, ISBN  9789021433585