Kunst en architectuurgeschiedenis van de gouden eeuw

Current facets (Pre-Master)

In deze cursus analyseren we de beeldende kunsten en de architectuur van Gouden Eeuw (1579 tot begin 18e eeuw) in de Lage Landen in nauwe relatie tot de ontwikkelingen in de politiek, economie, religie en de wetenschap. De kunst van de 17e eeuw is wereldberoemd met grootheden zoals Frans Hals, Rembrandt en Vermeer. De Nachtwacht van Rembrandt werd ook niet voor niets gepresenteerd in het nieuwe Rijksmuseum in 1885 als de apotheose van onze vaderlandse geschiedenis.

Maar de visuele kunsten van de 17e eeuw zijn in de volle breedte interessant, en ze zijn onlosmakelijk verbonden met de al even opmerkelijke historische ontwikkelingen. De zeven verenigde provinciën vormen de eerste republiek sinds de oudheid! Door de economische voorspoed en de platte organisatie van de republiek ontstaat een brede groep die kunst koopt op een ‘markt’. Dat marktprincipe heeft geleid tot verregaande specialisaties. In de strijd tegen de Spanjaarden hebben de steden een belangrijke rol gespeeld. Na 1648, het einde van de 80-jarige oorlog met Spanje, ontwikkelt zich het specialisme van het stadsgezicht. Die stadsgezichten van de pas aangelegde grachtengordel en het nieuwe stadhuis op de Dam in Amsterdam zijn stedelijke trots (recentelijk zijn de restauraties van het paleis op de Dam en de Oranjezaal van Huis ten Bosch voltooid).

In een ander specialisme, het zeestuk, reflecteren zich onze activiteiten te water: de oorlog tegen Spanje en de handelsoorlogen met Engeland en de handel zelf. Nederlandse kunstenaars en architecten gaan vanaf de 16e eeuw ook naar Italië, het mekka van de cultuur, en importeren het antieke gedachtegoed, het classicisme en het clair-obscur van Caravaggio, zodat onze nieuwe republiek en rijkdom zich ook cultureel op het hoogste plan kan manifesteren. 

Drs. Johan Holtrop

Drs. J. Holtrop is kunsthistoricus. Hij werkt(e) als tentoonstellingsmaker hedendaagse kunst, criticus, schrijver en docent voor verschillende instellingen, zoals voor het HOVO vanaf 1996. 

Inschrijven

Code1714AH
Data24, 31 oktober
7, 14, 21, 28 november 2017
Dag en tijdDinsdag, 13.30 – 16.00
LocatieISS, Den Haag (klik hier voor meer informatie)
Kosten€ 222,- (incl. BTW)   
Aantal bijeenkomsten6