Leergang muziekgeschiedenis deel 1

Middeleeuwen: de wortels van onze muziek

De komende jaren organiseert Hovo Rotterdam een leergang over muziekgeschiedenis. Hierin krijgt u een compleet en kleurrijk beeld over de gehele historie van de Westerse muziek. Dat gebeurt in een breed kader. Niet alleen maakt u intensief kennis met de ontwikkeling van de diverse muziekstijlen door de eeuwen heen, maar ook krijgt u inzicht in de bredere context van de muziek in de kunst en de cultuur van de Westerse wereld.

Wie nu naar muziek luistert, of het nu klassiek, jazz, pop of songfestival is, zal er niet bij stilstaan dat dat het resultaat is van een ontwikkeling die talloze eeuwen heeft geduurd. In deze cursus gaan we terug naar het oerbegin van de muziek van onze beschaving, zoals die ooit begonnen is en na het jaar 1000 zijn eerste grote bloeiperiode gekend heeft. Met als opstapje de muziek van de antieke culturen in het Midden-Oosten en Europa, beginnen we onze reis in de kloosters en kathedralen van de vroege middeleeuwen, waar de kerkmuziek in de vorm van het Gregoriaans uitgroeide in een rijkdom aan vormen, melodieën en liturgische variaties. Daar ontstaat ook de meerstemmigheid, een unieke ontwikkeling in onze muziek, die tot op de dag van vandaag een onuitwisbare invloed heeft.

Natuurlijk blijven we niet alleen bij de religieuze muziek, want ook buiten de kerk valt er veel muzikale schoonheid te beleven. Dat loopt van de verfijnde hofcultuur met de troubadours, minnesänger en de ingenieuze ‘ars subtilior’ tot de rauwe kroegmuziek en de vrolijke liedjes van het Italiaanse ‘trecento’.

Drs. Kees Wisse

Drs. C.H. Wisse studeerde muziekwetenschap aan de universiteit van Utrecht. Lange tijd was hij stafmedewerker bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest en artistiek adviseur bij Holland Symfonia. Momenteel is hij freelance musicoloog, geeft lezingen cursussen, concertinleidingen en schrijft artikelen en toelichtingen op het gebied van muziek. 

Inschrijven

Code1715AH
Data29 september
6, 13, 27 oktober
3, 10, 17, 24 november
1 december 2017
Dag en tijdVrijdag, 10.00 – 12.30
LocatieISS, Den Haag (klik hier voor meer informatie)
Kosten€ 310,- (incl. BTW)
Aantal bijeenkomsten9
BijzonderhedenElk onderdeel van de leergang behandelt een afgeronde periode en is zo opgezet dat u over meerdere jaren de hele leergang kunt volgen, maar ook elk onderdeel apart.