Leergang muziekgeschiedenis deel 2 - de Renaissance

Current facets (Pre-Master)

De Renaissance, 200 jaar pracht en praal van de polyfonie

De komende jaren organiseert Hovo Rotterdam een leergang over muziekgeschiedenis. Hierin krijgt u een compleet en kleurrijk beeld over de gehele historie van de Westerse muziek.

De Renaissance is de tijd dat in Europa alle mogelijke vormen van kunst een enorme bloei en ontwikkeling doormaken. Ook de makers van kunst evolueren van anonieme vervaardigers tot individuele, bij naam bekende kunstenaars. In de muziek is dat niet anders. De Renaissance (voor muziek grofweg van 1400 tot 1600) is de periode waarin de in de middeleeuwen ontstane meerstemmigheid, opbloeit tot een hoge kunst. De rijke klank van de polyfonie staat centraal, waarin een stemmenweefsel van vier, vijf zes tot soms wel veertig stemmen een schitterend muzikaal bouwwerk scheppen met ongekende diepte en perspectief. Centrum van deze nieuwe kunst is Vlaanderen, waar grote componisten als Dufay, Obrecht, Josquin en Lassus de onbetwiste grootmeesters zijn. Van daaruit waaiert de polyfone kunst uit over heel Europa, naar Engeland (Byrd, Tallis), Frankrijk (Brumel), en Spanje (Victoria), om tenslotte in Italië met een componist als Palestrina tot een absoluut hoogtepunt te komen.

Voor het overgrote deel is de muziek nog vocaal gedacht, waarin de kerkmuziek met zijn missen en motetten een belangrijk aandeel heeft, maar waarin de wereldlijke muziek met zijn grote variëteit aan madrigalen steeds belangrijker gaat worden. Voor velen is de muziek uit de Renaissance een klankwereld uit een lang vervlogen tijd, voer voor musicologen, maar niet altijd even makkelijk te begrijpen.

Deze cursus toont u de heldere vormen, prachtige harmonieën en het onnavolgbare lijnenspel van deze fascinerende muziek. Maar bovenal leert u ervaren van welk een ongekende schoonheid de muziek uit de Renaissance is. 

Drs. Kees Wisse

Drs. C.H. Wisse studeerde muziekwetenschap a aan de universiteit van Utrecht. Lange tijd was hij stafmedewerker bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest en artistiek adviseur bij Holland Symfonia. Momenteel is hij freelance musicoloog, geeft lezingen cursussen, concertinleidingen en schrijft artikelen en toelichtingen op het gebied van muziek. 

Inschrijven

Code

1712BR

Data (gewijzigd!)

26 september
3, 10, 24, 31 oktober
7, 14, 21, 28 november 2017

Dag en tijd

Dinsdag, 13.30 – 16.00

Locatie

Campus Woudestein (klik hier voor meer informatie)

Kosten

€ 310,- (incl. BTW)

Aantal bijeenkomsten

 9

Bijzonderheden

Elk onderdeel van de leergang behandelt een afgeronde periode en is
zo opgezet dat u over meerdere jaren de hele leergang kunt volgen,
maar ook elk onderdeel apart.