Welke kunsthistorische TOPtentoonstellingen bezoekt u in 2018 en 2019?
Unieke museumbezoeken onder leiding van dr. Yvette de Groot

Museumbezoek - Langs kunsthistorische TOPtentoonstellingen

Deze gloednieuwe serie Museumbezoek bestaat uit zes inleidende hoorcolleges rond interessante kunst- of cultuurhistorische tentoonstellingen. Vervolgens bezoekt u die exposities in toonaangevende musea. In totaal gaat u met een vaste groep cursisten en onder begeleiding van de docent gedurende het hele studiejaar 2018-2019 zesmaal op excursie. Twee excursies daarvan zijn dagvullend. Tijdens uw excursie wordt u via een headset persoonlijk begeleid door dr.  Yvette de Groot.

Voor de spectaculaire en zeer unieke tentoonstelling met de Tekeningen van Leonardo da Vinci is voor u de entree inclusief en al, geregeld!

Inschrijving

 • Deze cursus wordt 6 keer, verspreid over de week, gegeven, vanwege de grote populuariteit. 
 • Iedere cursus heeft een maximale capaciteit van 40 personen.
 • Voor de dagexcursies voor de woensdagochtendgroep, stapt u op in Den Haag Centraal. Alle andere groepen stappen op in Rotterdam.
 • U kunt onderaan deze pagina aanklikken op welke dag u zich wilt inschrijven, waarna u op de cursuspagina komt met de exacte data

Programma 2018-2019

Het programma ziet er, onder voorbehoud, als volgt uit:

 • Hovo museumbezoek 1

  OKTOBER 2018


  Den Haag, Gemeentemuseum: Alexej von Jawlensky, Expressiviteit en Religie. De Russische kunstenaar Alexej von Jawlensky ( 1864-1941) was in 1912 in München samen met Wassily Kandinksy, Franz Marc, Paul Klee, Gabriele Münter en Marianne von Werfkin een van de oprichters van de expressionistische kunstenaarsgroepering Der Blaue Reiter. Het Gemeentemuseum stelt een grote overzichtstentoonstelling van zijn werk samen, met veel bruiklenen uit familiebezit en internationale kunstverzamelingen.

 • Hovo cursus Museumbezoek

  NOVEMBER 2018

  Haarlem, Teylers Museum: Leonardo. Nooit eerder is er in ons land een expositie gehouden met zeker dertig originele tekeningen van Leonardo da Vinci (1452-1519). De expositie concentreert zich op één zeer belangrijk aspect van Leonardo’s werk: namelijk op de wijze waarop hij menselijke karakters en emoties uitbeelde, zoals op zijn fresco van Het laatste Avondmaal in een klooster in Milaan.

 • Hovo museumbezoek 2

  DECEMBER 2018

  Rotterdam, Kunsthal: Actie = Reactie. 100 jaar Kinetische Kunst. Kinetische kunst is een stroming waarin beweging centraal staat en de werken optische illusies teweegbrengen bij de kijker. Het is kunst die alle facetten van beweging, structuur, ritme, vibratie etc. onderzoekt. De Kunsthal laat met deze tentoonstelling de volle reikwijdte van deze Bewegingskunst zien.

 • Hovo museumbezoek 3

  FEBRUARI 2019

  Den Haag, Museum Beelden aan Zee: Zadkine. Ossip Zadkine’s aangrijpende sculptuur De Verwoeste Stad (1953) naar aanleiding van het bombardement op Rotterdam is algemeen bekend. Maar de overzichtstentoonstelling van deze Russisch-Franse beeldhouwer laat vooral zijn veelzijdigheid en reikwijdte zien.

 • Hovo museumbezoek 4

  Dagexcursie MAART 2019

  Utrecht, Centraal Museum, Utrecht, Caravaggio en Europa.
  Amersfoort, Kunsthal KAdE: Caspar van Wittel De Ontdekking van een Hollandse meester in Italië.

  Deze dagexcursie brengt ons bij Nederlandse kunstenaars uit de 17de eeuw die door hun verblijf in Rome verrassend nieuw werk zouden gaan maken. We zien eerst in Utrecht werk van 3 Utrechtse schilders, Van Honthorst, Van Baburen en Ter Brugghen, die tijdens hun verblijf in Rome begin 17de eeuw werden beïnvloed door het werk van Caravaggio. Vervolgens zien we in Amersfoort werk van de aldaar geboren kunstenaar Van Wittel die snel na aankomst in Rome in 1674 furore maakte met zijn genre van stadsgezichten. Daarmee werd hij een van de meest succesvolle kunstenaars van Rome. Ook zijn navolgers als Canaletto zouden met dit genre grote triomfen vieren.

 • Hovo museumbezoek 5

  Dagexcursie APRIL 2019

  Groningen, Groninger Museum: Dale Chihuly – Master of Glass and Colour.

  De hedendaagse Amerikaanse glaskunstenaar Dale Chihuli (1941) liet zich bijscholen in het Venetiaanse Murano. Inmiddels voert hij mede dankzij de vele medewerkers uit zijn Chihuly Studio grootschalige decoratieprogramma’s in glas uit. In het Groninger Museum zal hij zijn grootste museale expositie in Europa tonen. Opgebouwd uit 16 installaties, zowel binnen als buiten het museum, biedt het een compleet overzicht van alle hoogtepunten uit zijn oeuvre. En het toont hiermee respect voor een eeuwenoud, maar nog steeds actueel ambacht.

Yvette de Groot Hovo Rotterdam

Uw docent dr. Yvette de Groot

Dr. Yvette de Groot was adjunct-directeur van het historische Museum Flehite in Amersfoort. Na haar promotie aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam in 2003 is zij vooral werkzaam als docent bij verschillende HOVO-instellingen. Zij begeleidt ook internationale museumreizen voor LabrysReizen uit Nijmegen. Tevens heeft zij een eigen bedrijf voor museumbezoek www.museumtopics.nl.

Schrijf u in

 

Hieronder vindt u de zes cursussen van Museumbezoek. 

Museumbezoek dinsdagmiddag

13.30 - 15.30 uur, opstapplek dagexcursie Rotterdam

Schrijf u in voor de dinsdagmiddag

Museumbezoek woensdagochtend

10.30 - 12.30 uur, opstapplek dagexcursie Den Haag

Schrijf u in voor de woensdagochtend

Museumbezoek donderdagochtend

10.30 - 12.30 uur, opstapplek dagexcursie Rotterdam

Schrijf u in voor de donderdagochtend

Museumbezoek donderdagmiddag

13.30 - 15.30 uur, opstapplek dagexcursie Rotterdam

Schrijf u in voor de donderdagmiddag

Museumbezoek vrijdagochtend

10.30 - 12.30 uur, opstapplek dagexcursie Rotterdam

Schrijf u in voor de vrijdagochtend

Museumbezoek vrijdagmiddag

13.30 - 15.30 uur, opstapplek dagexcursie Rotterdam

Schrijf u in voor de vrijdagmiddag