Nieuwsbrief 04-2017

Nieuwsbrief Hovo Rotterdam | juni 2017

Zoals gebruikelijk kunt u rond 8 juli, na afloop van de Zomeracademie, de nieuwe studiegids van Hovo Rotterdam verwachten met daarin de programma’s van het studiejaar 2017 – 2018 in Rotterdam en Den Haag.

Nieuw: filosofie studeren via Erasmus Academie

Vanaf nu kunt u exclusief via Erasmus Academie losse cursussen volgen bij de faculteit Wijsbegeerte van de Erasmus Universiteit Rotterdam. De Rotterdamse faculteit is uitgeroepen tot de beste van Nederland.* Bestudeer de belangrijkste filosofische stromingen en denkers, beschouw actuele problematieken vanuit een filosofisch perspectief en leer denken als een filosoof. Vraag door waar andere stoppen. U betaalt alleen voor de cursussen die u volgt. Het is zelfs mogelijk om via losse modules uw bachelor Wijsbegeerte te halen. Inschrijven kan via Erasmus Academie.

Hovo Rotterdam maakt onderdeel uit van Erasmus Academie.

Ga voor meer informatie en het inschrijfformulier naar: www.erasmusacademie.nl/filosofie

* De bacheloropleiding Wijsbegeerte van de Erasmus Universiteit Rotterdam is uitgeroepen tot de beste van Nederland. (Bron: Keuzegids Universiteiten)

Licht,

de meest recente bundel uit de serie Autobiografische verhalen, begeleid, gebundeld en mede uitgegeven door Henk Weltevreden

Onze zeer gewaardeerde docent Henk Weltevreden verzorgt voor Hovo Rotterdam al een aantal jaren de succesvolle cursus Autobiografisch schrijven. Cursisten schrijven onder zijn begeleiding stukken uit en over hun eigen leven, in hun persoonlijke unieke stijl.

Henk heeft gezorgd dat deze verhalen in prachtbundels kunnen verschijnen. Er zijn nu reeds 5 bundels in deze reeks uitgegeven. U kunt deze bestellen via het Hovo bureau. De prijs is € 15,- per stuk (inclusief verzendkosten).

Ook in het komende studiejaar zal Henk Weltevreden de schrijfcursus begeleiden, in het voorjaar van 2018, zowel in Rotterdam als in Den Haag. Wie weet leest u uw eigen verhaal nog eens terug in een bundel.

 Titels: Kijk naar je eigen! Verhalende ‘selfies’ van acht Rotterdamse schrijvers; Inhaalkoorts en andere verhalen; - De Werf en andere verhalen; Passanten, verhalen; Licht

U kunt zich nog inschrijven voor een aantal cursussen in de Zomeracademie en Kinderuniversiteit 2017 van Hovo Rotterdam.

Een aantal programma’s is vol, een aantal gaat niet door, daarvoor kan niet meer ingeschreven worden. U kunt dit zien op het inschrijfformulier.

Een kleine selectie van cursussen waar nog plaats is:

Museumbezoek Rietveld Safari (1634CR en 1633ER)

Dit jaar is het 100 jaar geleden dat het tijdschrift De Stijl werd uitgegeven. De gelijknamige kunstenaarsbeweging heeft sindsdien wereldwijd kunst en architectuur veranderd.

Onze topdocente Yvette de Groot verzorgt voor u eerst een college op de Erasmus Universiteit.

Daarna neemt zij u tijdens een excursie met de bus mee naar het Gemeentemuseum in Den Haag en naar het Rietveld Schröderhuis in Utrecht en naar Bergeijk, daar bezoekt u de fabriek van De Ploeg en de tuinen van Mien Ruys.

Woensdagochtend groep

Code1633DR
Datum & tijd collegeWoensdag 21 juni, 10.30 – 12.30 uur
Datum & tijd rondleidingWoensdag 28 juni, 10.30 – 12.30 uur
Datum & tijd dagexcursieWoensdag 5 juli, 8.30 uur – einde middag
Aantal bijeenkomsten3
Kosten€ 175 (incl. BTW, busvervoer dagexcursie)
Inschrijven  Kijk hier voor meer informatie of schrijf u hier direct in!

 
Woensdagmiddag groep 

Code1633ER
Datum & tijd collegeWoensdag 21 juni, 13.30 – 15.30 uur
Datum & tijd rondleidingWoensdag 28 juni, 13.30 – 15.30 uur
Datum & tijd dagexcursieVrijdag 7 Juli, 8.30 uur – einde middag
Aantal bijeenkomsten3
Kosten€ 175 (incl. BTW, busvervoer dagexcursie)
Inschrijven  Kijk hier voor meer informatie of schrijf u hier direct in!

Interieurs door de tijden heen (1635BR)

Modes en gebruiken, maar ook economische en sociale ontwikkelen bepalen door de eeuwen heen het interieur van onze huizen. Een bed in de keuken bijvoorbeeld, was lekker warm, het idee privacy bestond vroeger nog niet.

Ineke Beeling, kunsthistorica en  afkomstig uit een familie van antiquairs is gespecialiseerd in decoratieve kunsten en historische interieurs.

Code1635BR
Datavrijdag 30, maandag 3 en dinsdag 4 juli
Tijd13.30 - 16.00
Kosten€ 125 (incl. BTW)
Aantal bijeenkomsten3
Inschrijven Kijk hier voor meer informatie of schrijf u hier direct in!

 

Presidents Trump’s first 150 days (1633HR)

Donald Trump is deze zomer 150 dagen president van Amerika en beheerst dagelijks de (internationale) media. Is hij een partij-onafhankelijke president met ongekende daden- en twitterdrang? Wordt de media in de door hem ingezette cultuurstrijd gesmoord of opgepept? Of ontwikkelt hij zich na een chaotische start toch tot een traditionele Republikeinse president?
Wat is al ingelost van zijn campagnebeloftes? Is het land teruggegeven aan de burgers? Aan welke groepen: de blanke arbeidersklasse, de (religieuze) conservatieven, bedrijfsleven? Is Trump’s lijn van ‘America First’ al zichtbaar en merkbaar in binnen- en buitenland of is het tot dusver retoriek voor binnenlandse consumptie?

Wat is de ruimte voor een Amerikaanse president om zijn wil op te leggen binnen het Amerikaanse politieke systeem met z’n checks & balances?

Tanja Groenendijk de Vos is expert op het gebied van het Amerikaanse politieke systeem.

Code1633HR
DataWoensdag 28 juni, Woensdag 5 juli
Tijd10.00 - 12.30
LocatieCampus Woudestein (klik hier voor meer informatie)
Kosten€ 87 (incl. BTW)
Aantal bijeenkomsten2
InschrijvenKijk hier voor meer informatie of schrijf u hier direct in!


Over democratie in Amerika: van de Tocqueville tot Trump (1633AR)

De Franse aristocraat Alexis de Toccueville reisde in de jaren 1830 maandenlang door Amerika, en verbaasde zich over de democratische staatsinrichting van de jonge Verenigde Staten.

De verkiezing van Donald Trump is een uitgelezen moment om terug te grijpen op de heldere analyses van deze socioloog avant la lettre.

Geerten Waaling reisde door de VS met het boek van De Tocqueville in de hand en schreef o.a. columns in Elsevier.

Deze cursus biedt een mooie aanvulling en inleiding op de reeks over Donald Trump.

Code1633AR
DataWoensdag 21 juni, Maandag 26 juni, Donderdag 29 juni
Tijd10.00 - 12.30
Kosten€ 125 (incl. BTW)
Aantal bijeenkomsten3
InschrijvenKijk hier voor meer informatie of schrijf u hier direct in!

 

Hebreeuws leren lezen (1635AR)

Na de succesvolle cursussen Arabisch leren lezen laat Richard Kroes u nu kennismaken met het Hebreeuwse schrift dat nog steeds gebruikt wordt voor het moderne Ivriet. Hij laat u zien dat het mogelijk is in het schrift door te dringen zonder eerste kennis te maken met de taal.

Code1635AR
Datumvrijdag 23 juni
Tijd10.00 - 16.00
Kosten€ 95 (incl. BTW, broodjeslunch)
Aantal bijeenkomsten 1 hele dag
Maximaal aantal deelnemers21
InschrijvenKijk hier voor meer informatie of schrijf u hier direct in!

Code

1635AR

Datum

vrijdag 23 juni

Tijd

10.00 - 16.00

Kosten

€ 95 (incl. BTW, broodjeslunch)

Aantal bijeenkomsten

 1 hele dag

Maximaal aantal deelnemers

21

Inschrijven 

 


Nog even een reminder

Plakkaat van Verlating, de Nederlandse onafhankelijkheidsverklaring (1633NR)

Op 26 juli 1581 publiceerde de verenigde standenvergadering van de Nederlanden, de Staten-Generaal, haar besluit (Acte) om Filips II niet langer als landsheer te erkennen. Als ‘open brief van de overheid’, Plakkaat, maakte het grote indruk zowel op de tijdgenoten als op latere politici. Zo inspireerde het Placcaet van Verlatinge nog twee eeuwen later de Amerikaanse Founding Fathers bij het opstellen van de Declaration of Independence. Lees verder >>

Code1633NR
Datum26 juli 2017
Dag en tijdwoensdag,  13.30 - 16.00 uur
LocatieErasmus Universiteit Rotterdam, Van der Gootgebouw (v/h M-gebouw)
Kosten€ 35,- (incl. BTW)
InschrijvenKlik hier voor het inschrijfformulier


Hovo Facebook pagina

U kunt onze Nieuwsbrief altijd nog even nalezen op onze Facebook pagina.

Disclaimer

Indien u deze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen, kunt u uw gegevens via deze link verwijderen. Al uw gegevens worden vertrouwelijk behandeld en niet doorgegeven aan derden.

Mylou Mazali Hovo Rotterdam