Prof.dr. Hugo Roos onderscheiden met de Hovo Onderwijsprijs 2018
Een zeer gepassioneerd docent met een grote schare aan trouwe volgers

Current facets (Pre-Master)

Prof.dr. Hugo Roos onderscheiden met de Hovo Onderwijsprijs 2018

Prof.dr. Hugo Roos

HUGO ROOS ONTVANGT DE HOVO ONDERWIJS PRIJS

Professor emeritus Hugo Roos heeft de Hovo Onderwijs Prijs ontvangen. Roos was na zijn afscheid als hoogleraar Logistiek Management jarenlang actief als docent voor Hovo Rotterdam. De prijs werd hem uitgereikt door prof.dr. Wiep van Bunge, voorzitter van de Hovo Commissie op 20 september 2019 tijdens de opening van het dertigste Hovo-jaar in de Aula van de EUR.

Prof.dr. H.B.Roos (1945) was wel bekend als ‘de vervoersprofessor’ van Nederland. Roos was hoogleraar Logistiek Management aan de ESE, toen nog de Economische Faculteit van de EUR, en in zijn onderzoek veelvuldig betrokken bij de de ontwikkeling van Schiphol en de Rotterdamse Haven. Vandaar ook zijn andere bijnaam, de ‘havenprofessor’.

Veelzijdig

Na zijn afscheid in april 2005 is Hugo Roos zeer actief geworden bij Hovo Rotterdam. Van zijn kant was er altijd een stroom van ideeën en onderwerpen, de ene meer haalbaar dan de andere, de een meer gewaagd dan de andere, maar altijd interessant, uitdagend en van (algemeen) belang. Een paar voorbeelden:

• Friedrich Krupp AG, Essen: 1812-2012
  • Stapelrecht
  • Mercator (1512-2012) Cartografie in Nederland
  • Het Congres Danst!
  • Vrede van Utrecht (1713) - wat goede diplomatie vermag!
  • Don Carlos (1545-1568) en het smeekschrift der edelen (1566)
  • 175 jaar Spoorwegen in Nederland
  • De grote kanalen van de wereld (Hovo Kinderuniversiteit)
  • De geboortepapieren van Nederland
  • 350 jaar Korps Mariniers
  • Spoor je wel? (Hovo Kinderuniversiteit)
  • De apologie door Willem van Oranje
  • Feestelijke herdenking van de Plakkaat van Verlatinge

Die laatste bijeenkomst was tevens het laatste evenement dat Hugo Roos heeft georganiseerd. Zijn apotheose in het hart van de democratie, de vergaderruimte van de Eerste Kamer der Staten Generaal. Een Hovo-cursus die tevens landelijk nieuws werd door de vraag die geopperd werd of het Plakkaat van Verlatinge niet eigenlijk onze eigen Declaration of Independence was.

Inspirerend

Wie de veelheid en vooral ook diversiteit aan onderwerpen beziet waarover Hugo Roos college gaf, moet bewondering hebben voor het feit dat hij zich in al die onderwerpen verregaand heeft verdiept. Dat moet ook wel, het Hovo-publiek is een kritisch publiek, je komt niet weg met onzin te verkopen. Dat Hugo Roos zich altijd zeer grondig voorbereidde blijkt ook wel uit het feit dat hij altijd een grote schare aan trouwe cursisten heeft weten te trekken en aan zich weten te binden.

Hugo Roos heeft mensen altijd op een bijzondere manier weten te inspireren. Hij was een zeer gepassioneerd docent met een grote schare aan trouwe volgers. Om gezondheidsredenen neemt hij nu afscheid van Hovo Rotterdam. Voor zijn bijdragen is hij onderscheiden met de Hovo Onderwijsprijs.

Minister

Het had niet veel gescheeld of de carrière van Roos had een andere wending genomen. Roos, die veelvoudig als deskundige optrad in de media, is tijdens de formatie van het eerste kabinet Balkenende door de toenmalige minister-president van Nederland benaderd met het verzoek minister van verkeer te worden. De wetenschapper nam het aanbod serieus, maar werd door zijn omgeving afgeraden in deze functie te stappen. Roos was achteraf blij dat hij zijn academische werkzaamheden is blijven doen.

Vervoerseconomie

Roos studeerde ruimtelijke economie aan de toenmalige Nederlandse Economische Hogeschool te Rotterdam. Na zijn afstuderen in 1972 was hij enige jaren wetenschappelijk medewerker vervoers- en haveneconomie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Daarna was hij onder meer verbonden aan de Verkeersacademie Tilburg en Bull Nederland NV. Roos promoveerde in 1987 bij prof. Klaassen op congestie en lokale belastingen.

In 1988 werd hij hoogleraar Vervoerseconomie aan de KMA en was hij vier jaar hoogleraar Luchtvaarteconomie aan de Universiteit van Amsterdam. In 1992 aanvaardde hij een benoeming tot hoogleraar Logistiek Management aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam (Nedlloyd-leerstoel). Daarnaast gaf hij onderwijs in de luchtvaarteconomie en capita selecta uit de vervoerseconomie aan de EUR en de TU Delft.