Reizen in het Romeinse Rijk

Current facets (Pre-Master)

Tallozen gingen op reis in het Romeinse Rijk, per schip of per wagen: gezagsdragers, soldaten, handelaars, toeristen en pelgrims.

In vier colleges zal Fik Meijer ingaan op de verschillende aspecten van het reizen. Aan de orde komen de politieke factoren die het noodzakelijk of wenselijk maakten dat legers op weg gingen. Vervolgens wordt ingegaan op de betekenis van de handel voor de antieke economie en de sociale positie van de handelaren.

Daarna komen de schepen, de wegen en de wagens aan bod waarmee de reizen werden ondernomen. Hierbij zal gebruik gemaakt worden van de resultaten die de (onderwater)archeologie heeft opgeleverd. Tenslotte zal worden ingegaan op beroemde reizen uit de oude geschiedenis: de zwerftochten van Odysseus, de reizen van Herodotus, de ontdekkingsreizen van de Carthagers rond Afrika en van Pytheas in het hoge noorden, de reizen van de apostel Paulus, met speciale aandacht voor zijn zeereis naar Rome die In Handelingen van de apostelen (27-28) wordt beschreven, en de pelgrimsreizen naar het Heilig Land in de late oudheid. 

Prof.dr. Fik Meijer

Prof.dr. F.J.A. Meijer is emeritus hoogleraar Oude Geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Hij heeft verscheidene boeken geschreven. Dit najaar verschijnt zijn boek ‘Keizers sterven niet in bed – van Caesar tot Romulus Agustulus’. 

Inschrijven

Code

1711HR

Data

20, 27 november
4, 11 december 2017

Dag en tijd

Maandag, 13.30 – 16.00 uur

Locatie

Campus Woudestein (klik hier voor meer informatie)

Kosten

€ 168,- (incl. BTW)

Aantal bijeenkomsten

4