Ruiken, proeven en weten

Koken en eten staan zeer in de belangstelling. Elke week komt er wel 1725CR een nieuw kookboek uit en regelmatig verschijnt er een chef op tv met een nieuw kookprogramma. Veel mensen hebben plezier in koken als hobby en besteden hier veel tijd aan. Al hun inspanningen zijn erop gericht om lekkere gerechten te bereiden, gerechten die onze tong ‘strelen’.

Maar wat is dat nu precies, ‘lekker’, en hoe worden onze zintuigen eigenlijk ´gestreeld´? De smaak en de reuk behoren tot de zogenaamde chemische zintuigen. Dit wil zeggen dat ze reageren op de moleculen waarmee ze in aanraking komen. Iedereen weet wel iets over het netvlies of over kleurenblindheid maar de werking van de neus en de tong is relatief onbekend. Wist u bijvoorbeeld dat het ‘proeven’ voor het grootste deel door de neus wordt gedaan? Dat je veel meer geuren kunt ruiken dan kleuren kan zien? Dat je niet kunt merken door welk neusgat je ruikt? Maar ook dat je onbewust luistert naar je voedsel?

In de cursus worden de reuk en de smaak behandeld, maar ook het zien, het horen, het voelen en nog meer, vaak onbekende, zintuigen die een grote rol spelen bij het eten. Hiernaast zijn er veel psychologische factoren die een effect hebben op wat u proeft. U leert over voeding, u ziet reclames, u googelt en u praat erover met anderen. Hoe u denkt over wat u eet blijkt net zo belangrijk als wat u proeft. ‘Lekker’ zit meer in de eter dan in het eten. 

Dr. Garmt Dijksterhuis

Dr. G. Dijksterhuis is psycholoog en methodoloog. H Hij publiceert over perceptie en eten en geeft hier regelmatig lezingen over. Hij heeft gewerkt bij universiteiten en in de industrie en heeft veel onderzoekservaring. In het bijzonder is hij geïnteresseerd in de psychologie van de waarneming, met speciale aandacht voor geur en smaak. 

Inschrijven

Code1725CR
Data9, 16, 23 februari
9, 16, 23 maart
6 april 2018
Dag en tijdVrijdag, 10.00 – 12.30
LocatieCampus Woudestein (klik hier voor meer informatie)
Kosten€ 266,- (incl. BTW)
Aantal bijeenkomsten7