Wetenschap en religie

Current facets (Pre-Master)

Zijn ze onverenigbaar?

De vraag naar de verhouding tussen wetenschap en religie is in de 1621AR afgelopen decennia herhaaldelijk opgelaaid: zijn wetenschap en religie in conflict, of in harmonie, of versterken ze elkaar juist? Vaak nemen opvattingen hierover de vorm aan van logische stellingen (“Religie is geloven zonder bewijs, wetenschap geloven met bewijs, dus zijn ze onverenigbaar”). Men heeft op basis van de eigen levensovertuiging vaak stellige opvattingen over de verhouding tussen wetenschap en religie, die niet zelden gretig op de hele geschiedenis worden geprojecteerd.

In deze cursus bevragen we onze eigen zekerheden, en bekijken we de kwestie wetenschap-en-religie vanuit historisch perspectief: kunnen we in de westerse traditie, van het klassieke Griekenland tot Darwin, overal praktijken en opvattingen herkennen die we ‘religieus’ of ‘wetenschappelijk’ mogen noemen? Hoe ontwikkelen die praktijken zich, en hoe verhouden ze zich tot elkaar?

In een inleidende bijeenkomst behandelen we de vraag wat we met wetenschap en religie bedoelen. Vervolgens gaan we door de westerse cultuurgeschiedenis heen – waarbij we grote sprongen maken en brede ontwikkelingen beschrijven, maar ook telkens zullen inzoomen op het denken van specifieke historische figuren, via het bestuderen van teksten van onder meer Plato, Copernicus en Newton. 

Dr. Jeroen Bouterse

Dr. J. Bouterse studeerde Geschiedenis in Leiden en promoveerde daar later ook in de Geschiedfilosofie. Hij doceert geschiedenis, filosofie en wiskunde aan het Krimpenerwaardcollege en is doceert aan HOVO Leiden en Brabant. Hij is redacteur van het wetenschapshistorisch blog www.shellsandpebbles.com 

Inschrijven

Code

1621AR

Data

6, 13, 20 februari
6, 13, 20, 27 maart 2017

Dag en tijd

Maandag, 10.00 – 12.30

Locatie

Campus Woudestein (klik hier voor meer informatie)

Kosten

€ 266,- (incl. BTW)

Aantal bijeenkomsten

7