Het gebedenboek van Katherina van Kleef

Het gebedenboek van
Katherina van Kleef

Het gebedenboek van deze hertogin van Gelre (1417-76), nu bewaard in het Pierpont Morgan Museum in New York, is een uniek geïllumineerd handschrift. Zelden zijn er zo veel miniaturen, meer dan 150, in een gebedenboek te vinden. De miniatuurschilder, naar alle waarschijnlijkheid afkomstig uit Utrecht, had oog voor realistische details en geeft ons daarmee een kijkje in de middeleeuwse leefwereld. Kleding, voorwerpen van alledag, curiositeiten - het komt allemaal voorbij. Uiterst fantasievol is ook de wijze waarop zij de destijds wijdverbreide angst voor het hiernamaals tot uitvoering brengt.

Katherina van Kleef was niet alleen gefortuneerd, ze stond ook bekend als heerszuchtig en eigenzinnig. Politiek gezien was ze verwikkeld in een dynastieke strijd en ze legde menigeen haar wil op. Ook in cultureel opzicht was ze uitermate vrij. Zo durfde ze het aan om dit bijzondere handschrift te laten vervaardigen, dat zo onorthodox is in de keuze van gebeden en illustraties. Haar echtgenoot Arnold van Egmond had enige jaren tevoren eveneens een brevier laten maken in Utrecht. Het lijkt erop dat zij hem naar de kroon wilde steken.

In deze lezingen komt de geschiedenis van het handschrift aan bod, alsmede de historische achtergronden van de opdrachtgeefster. Voor wat betreft de miniaturen worden parallellen getrokken met die van de gebroeders Limburg, om het specifieke Noord-Nederlandse karakter te illustreren.

Drs. Thea Willemsen

Drs. T. Willemsen studeerde kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en geeft al jaren cursussen en lezingen, onder andere bij diverse HOVO instellingen. Daarnaast organiseert zij excursies.

Code

1632GR

Dinsdag 27 juni
Donderdag 29 juni

Campus Woudestein (klik hier voor meer informatie)

€ 87 (incl. BTW)

Aantal bijeenkomsten

Bijzonderheden

In samenwerking met het Meermanno Museum vindt er op 7 juli 2017 een excursie plaats. Daarbij worden handschriften van de Meester van Katherina van Kleef bekeken in combinatie met andere gebedenboeken. De docent biedt u de mogelijkheid om dit gezamenlijk, facultatief te bezoeken. Zij zal hier u tijdens de cursus over informeren.

Direct inschrijven

Klik hier