Geboorteverlof

Op naar meer gelijkheid
Man loopt met kinderwagen over de Erasmusbrug.

Twee dagen verlof na de geboorte van je kind. Dat was lang het geval voor partners en vaders in Nederland. Een dag voor de geboorte van je kind en een dag om je kind aan te geven. Daarna mocht je weer aan het werk. Het beeld bestond altijd dat moeders veel belangrijker zijn voor de opvoeding dan vaders. Dat blijkt niet zo te zijn. Onderzoek droeg eraan bij om de wet aan te passen. Sinds 2020 kunnen partners 5 weken ouderschapsverlof opnemen. De uitbreiding is goed om diverse redenen. De betrokkenheid van de partner wordt groter, meer ondersteuning voor de moeder en het komt de gezinsdynamiek ten goede.

Steeds belangrijker uit welk nest je komt

Waar je bent geboren maakt steeds meer uit voor ontwikkelkansen van kinderen. Dat zie je ook terug in de verruiming van het geboorteverlof voor partners. Het aanvullend geboorteverlof bleek direct een succes. Maar wel vooral bij gezinnen met hoge inkomens. Dat verbaasde familiesocioloog Renske Keijzer niet:

"Het aanvullend verlof wordt voor 70% doorbetaald. Een gezin dat moeite heeft om de eindjes aan elkaar te knopen redt het niet met 70% van het inkomen. Van huishoudens die meer dan 4.000 euro netto per maand verdienen nam 85% geboorteverlof op. Onder gezinnen die minder dan 4.000 euro verdienen was dat maar 63%. Dat zorgt voor ongelijkheid."

Verminder ongelijkheid door 100% inkomen tijdens geboorteverlof

Onderzoek van familiesocioloog Renske Keizer droeg bij aan het verlengen van het geboorteverlof voor partners. Ze hoopt nu op de volgende stap.

Pleidooi voor ruimer verlof
Hoogleraar Renske Keizer op campus close up
Studenten in studiebanken volgen een college tijdens de Bachelor Open Dag 2021.
Alexander Santos Lima

Tijdens je studie werken aan oplossingen

Als student kan je al iets doen om bij te dragen aan kansengelijkheid te beschermen. Door de juiste studie te kiezen kan je leren over beleid en regelgeving aan te pakken. Of je kan je meer verdiepen in het welzijn van gezinnen en tijdens je studie al bezig zijn met verbeteringen op dat vlak. Hieronder zie je drie opleidingen omtrent deze onderwerpen.

Hoe belangrijk zijn vaders in de opvoeding?

Renske Keizer, hoogleraar Gezinssociologie, sprak over de invloed die het gezin heeft op de ontwikkelingsresultaten van kinderen, met de nadruk op vaders en moeders.

Renske Keizer op podium tijdens lezing

Opleidingen die effect hebben

  • Sociologie

    Pre-master in Sociologie: Je krijgt de kennis en vaardigheden aangereikt om een van de masterspecialisaties in Sociologie succesvol te kunnen doorlopen.
  • Social Inequalities

    Waarom verschillen levensuitkomsten naar sociale afkomst? Dit mastertrack biedt inzicht in de oorzaken en gevolgen van sociale ongelijkheid.
  • Bestuurskunde

    Pre-master in Bestuurskunde: Je leert actuele maatschappelijke vraagstukken te analyseren vanuit een multidisciplinair perspectief: Lees meer.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen