Challenge: Empowering Zero-Emission Logistics 2023

De eerste editie van de Challenge Empowering Zero-Emission Logistics 2023 is met veel enthousiasme gepresenteerd op de ICT & Logistiek beurs in Utrecht. Lees hieronder waar de Challenge over gaat, wat de resultaten waren en wie de winnaars. Op naar de volgende editie!

Nederland maakt een transitie door naar een nieuw energiesysteem. Dit zal grote gevolgen hebben voor het bedrijfsleven, maar zeker ook de samenleving, de stedelijke omgeving en het landelijke transportnetwerk. Ook het logistieke systeem in steden zal grote veranderingen ondergaan. De technologie voor deze transitie is al grotendeels aanwezig, maar de juiste samenwerking en slimme toepassingen zijn nog een grote uitdaging. Er is een tekort aan mensen, ruimte, investeringen en netwerk capaciteit. Zero-emissie logistiek heeft dus niet alleen om technologische maar ook sociale innovatie nodig—in de haven, in de stad, op transportcorridors en in supply-chains.

Challenge inzendingen en slotevent

De Challenge ‘Empowering Zero Emission Logistics’—onderdeel van de human capital uitvoeringsagenda van Topsector Logistiek—doet een beroep op het aanstormend logistiek talent om te komen met frisse ideeën en oplossingsrichtingen. Tussen september en november 2023 hebben tientallen studententeams bij diverse hogescholen en universiteiten gewerkt aan analyses en oplossingen samen met bedrijven en overheden. Dit heeft geresulteerd in 30 concrete inzendingen.

Op 8 november waren de 20 beste inzendingen te zien tijdens de ICT & Logistiek Beurs in de Jaarbeurs Utrecht, in de stand van Topsector Logistiek ‘Zero Emissie Logistiek Challenge’ Hier toonden de studententeams aan de meer dan 8.000 bezoekers hun ideeën. Bekijk hier de foto’s van het slotevent.

Foto's challenge 2023

Challenge Empowering Zero Emission Logistics

Challenge Empowering Zero Emission Logistics

1/12
2/12
3/12
4/12
5/12
6/12
7/12
8/12
9/12
10/12
11/12
12/12

Challenge winnaars

Vier finalisten presenteerden hun inzending op het podium. Een jury met vertegenwoordigers van bedrijfsleven, wetenschap, TKI Dinalog, Topsector Logistiek en Jong Logistiek Nederland maakte het winnende team bekend: Bidfood stadslevering via Tramlijn 2 (Hogeschool van Amsterdam). Zij gingen naar huis met de prijs: een zeilweekend met Zeilschip Eendracht. Zij en de overige finalisten kregen ook een workshop ‘purposeful personal development’ aangeboden: Zero-emissie aanleg Glasvezel VolkerWessels (HvA), Sustainability strategy Improvement CTV Logistics (Fontys) en De drijvende hub als oplossing congestie in de Binckhorst (Hogeschool Rotterdam).

De Challenge in 2023 organiseerden we in samenwerking met acht opleidingen van vijf instituten. Vier andere opleidingen hebben in het proces meegekeken om mogelijk de volgende keer mee te kunnen doen. Tientallen bedrijven en publieke organisaties hebben meegewerkt met de studententeams.

Challenge editie 2024

Na de prachtige resultaten van de eerste editie zijn we alweer volop bezig om met de Topsector na te denken over een volgende editie van de Challenge in 2024. Wil je graag meedoen als student, docent, bedrijf of publieke organisatie? Of heb je een suggestie? Neem dan contact op via challenge.upt@ese.eur.nl

Wil je meer informatie over hoe de Challenge is opgebouwd en welke sprints, methoden en producten een rol spelen? Download dan hieronder het Cookbook in het Engels of Nederlands.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen