The New CIO-CTO-CDO | Executive Program

The New CIO-CTO-CDO biedt de juiste kennis voor de Chief Information Officer, Chief Technology Officer en Chief Digital Officer

Technologische en digitale ontwikkelingen volgen elkaar in rap tempo op. Dit is terug te zien in de rol van de CIO-CTO-CDO, die is dynamischer, strategischer en impactrijker dan ooit tevoren. Van partner bij de ontwikkeling van de business strategie en nieuwe businessmodellen tot het definiëren van de technologie strategie en executie; met welke uitdagingen krijgen de CIO’s, CDO’s en CTO’s van nu te maken en hoe spelen ze daar het beste op in? Executive Program The New CIO-CTO-CDO gaat in op deze thematiek en biedt inzichten, verdieping en handvatten!

Executive Program The New CIO-CTO-CDO | Erasmus Universiteit Rotterdam

Waarom dit Executive Program?

Van drijvende kracht achter innovatie en transformatie tot de veranderende relatie met shareholders, stakeholders en de maatschappij: de rol van de Chief Information Officer, Chief Technology Officer en Chief Digital Officer is dynamischer en strategischer dan ooit tevoren. Ook de relatie tussen CIO/CDO/CTO en CEO, de Raad van Bestuur en de Raad van Commissarissen is continu in beweging. Het kan voor de CIO/CDO/CTO anno nu een grote uitdaging zijn om al deze verantwoordelijkheden het hoofd te bieden. Het Executive Program biedt u daarom:

 • Verdieping van kennis op alle relevante thema’s en dilemma’s
 • De laatste academische inzichten in onder meer de boardroomdynamiek
 • De mogelijkheid om met topsprekers en thought leaders uit de wetenschap en de internationale praktijk in discussie te gaan
 • Handvatten en cases om rol van CIO-CTO-CDO nóg beter te vervullen
 • Inzicht in de eigen verantwoordelijkheden, impact en invloed

De belangrijkste informatie van dit Executive Program op een rij

Investering
De investering voor Executive Program The New CIO-CTO-CDO met topsprekers uit de wetenschap en de internationale bedrijfspraktijk, inclusief lesmateriaal en diners tijdens de 10 programmadagen, bedraagt € 17.250,-. De opleiding bestaat uit 10 modules; en er is een mogelijkheid om flexibel deel te nemen vanaf 5 modules. Als instroommoment is dan iedere programmadag mogelijk.

De kosten voor afzonderlijke modules zijn als volgt: Voor 5 modules geldt een bedrag van € 9.950,-; elke module extra is vervolgens € 1.800,-. Deze bedragen zijn vrijgesteld van btw, en zijn inclusief diners en uitrijkaarten.

Locatie 
Omdat er verbouwd wordt op de campus van de Erasmus Universiteit, wijken we voor de colleges van Executive Program The New CIO-CTO-CDO uit naar andere locaties, die allemaal in de buurt van de universiteit zijn. Colleges zijn op donderdag van 12.45 - 21.30 uur.

Groepsgrootte  
Tijdens de colleges vinden wij het belangrijk om de interactie en de eigen inbreng van cases te waarborgen. Vandaar dat wij voor The New CIO-CTO-CDO een groepsgrootte aanhouden van maximaal 25 deelnemers (exclusief degenen die een programmadag inhalen).

Over het programma:

The New CIO-CTO-CDO is een nieuw top-level Executive Program en presenteert de meest recente internationale (academische) inzichten toegespitst op het vakgebied van de Chief Information Officer, de Chief Technology Officer en de Chief Digital Officer. Topsprekers en thought leaders uit de wetenschap en de internationale bedrijfspraktijk geven masterclasses en delen hun meest actuele kennis en ervaringen met de deelnemers. Het vakgebied wordt daarbij belicht vanuit diverse en originele invalshoeken vanuit Economics, Technology en Leadership.

Executive Program The New CIO–CTO-CDO biedt u de actuele thema’s uit de bestuurskamer en behandelt een breed aanbod van de belangrijkste thema’s die bij de positie van de CIO-CTO-CDO horen - gepresenteerd en bediscussieerd door hoogleraren, topmanagers, thought leaders en collega-CIO’s, -CTO’s en -CDO’s. Kernthema’s zijn de rol en agenda van de Chief Information Officer, Chief Technology Officer en Chief Digital Officer. Denk hierbij aan strategisch leiderschap, innovatie & transformatie, van strategie naar executie, executive leiderschap en communicatie, boardroom dynamics & governance, de convergentie van technologie-vectors, ecosystemen in globale markten en ethische dilemma’s.

Het eigen netwerk van de organisatoren zorgt ervoor dat de meest recente cases en inzichten van Harvard University (corporate strategy and governance) in de sessies worden meegenomen. Op het programma van The New CIO-CTO-CDO staan onder andere onderwerpen als: de agenda van de CIO-CTO-CDO, de relatie met de CEO en toezichthouders, (ir)rationaliteit in de boardroom, dilemma’s in de besluitvorming en leiderschap van de CIO-CTO-CDO, leiderschaps- en crisiscommunicatie en de relatie tussen technologie, (internationale) wetgeving en ethiek. Het programma van The New CIO-CTO-CDO bestaat uit tien modules; door omstandigheden kan de samenstelling van het programma enigszins wijzigen.

Hierna tref je een korte omschrijving van alle 10 de modules.

De rol van de CIO-CTO-CDO verandert van delivery executive naar business leader met steeds meer impact en verantwoordelijkheden. Wat staat er op de strategische agenda's van de CIO-CTO-CDO, de CEO, de RvB en de RvC en wat zijn de uitdagingen en dilemma's? Daarnaast wordt ingegaan op corporate strategie in The Age of Intelligence; welke strategische analyses en strategieprocessen behoren bij verschillende strategische situaties? Ook wordt waardecreatie met de nieuwe businessmodellen van de digitale economie uitvoerig behandeld, zoals businessplatformen en ecosystemen.

In deze module wordt een framework gepresenteerd voor het ontwikkelen van een dynamische en future-proof technologie-strategie, die enerzijds naadloos aansluit op de corporate en digitale strategie en anderzijds fluïde is met betrekking tot known unknowns en unknown unknowns. Daarbij wordt ook diep ingegaan op academische theorie op het gebied van Systems Thinking en Complex Systems Dynamics. Ook de dilemma’s van ambidextrous organisaties voor het faciliteren van zowel operatie als innovatie worden besproken. Verder wordt een recente Harvard business case behandeld.

Continue innovatie voor het introduceren van nieuwe producten en diensten is één van de belangrijkste taken van de CIO-CTO-CDO. Hoe leg je het fundament voor systematische innovatie en hoe ontwikkel je een innovatiesysteem waarmee je innovatie stimuleert en dicteert binnen een organisatie? Wat zijn de uitdagingen van digitale transformatie in de praktijk, hoe creëer je hier een effectieve blueprint en roadmap voor? Verder gaan we in op hoe Design Thinking en Innovation Accounting kunnen helpen bij de dimensies desirability, feasibility en viability.

Modern leiderschap vraagt om andere eigenschappen en stijl van de CIO-CTO-CDO dan de traditionele command-and-control-rol. Maar wat zijn de belangrijkste eigenschappen voor executive leadership en hoe neem je beslissingen in turbulente tijden? Hoe trek je talent aan en behoud je het in een high-performance-cultuur en hoe draagt diversiteit daaraan bij? Daarnaast wordt gediscussieerd over de kracht van collectieve ambitie en het laten aansluiten van mensen, doelen en bedrijfsperformance.

Bij delivery en operatie kan de CIO-CTO-CDO voor diverse dilemma’s komen te staan. Hoe zorg je dat de executie aansluit bij strategische beslissingen in de board? Wat zijn de uitdagingen bij het snel schalen van je organisatie en technologie bij succes of het agile uitvoeren van grote complexe IT-projecten? En wat zijn de dilemma’s als het gaat om cyber security, privacy en ransomware? Ervaringen worden gedeeld door diverse top CIO’s, CTO’s en CDO's van grote internationale ondernemingen.

In deze module wordt aandacht besteed aan de convergentie en implicaties van technologie-vectors zoals quantum, nanotech, biotech, robotics, digital en artifical intelligence. Wat zijn de driving forces en hoe speelt de CIO-CTO-CDO daar een leidende rol in? Ook wordt een masterclass gegeven over het democratiseren van Big Data Platforms en wordt een Harvard business case behandeld over een internationaal bedrijf dat AI in alle producten, diensten en processen centraal heeft staan.

Wat zijn de meest effectieve manieren en strategieën voor communicatie en inspiratie binnen de board, teams, het hele bedrijf en de buitenwereld? Hoe presenteer je jezelf en hoe kun je als CIO-CTO-CDO meer macht en invloed uitoefenen door storytelling? Wat zijn daarbij je persoonlijke waarden en drijfveren waardoor je je laat leiden? Daarnaast wordt in deze module aan de hand van cases ook ingegaan op crisiscommunicatie en reputatiemanagement, cruciaal voor elke moderne CIO-CTO-CDO.

De CIO-CTO-CDO als lid van de Raad van Bestuur, strategische partner en de dynamiek in de boardroom inclusief visie op hedendaagse governance, compliance, risk en M&A. Ook wordt ingegaan op rationaliteit en irrationaliteit in de boardroom. Hoe werkt ons brein in de boardroom? Wat is de relatie tussen brein, gedrag, drijfveren en oordeel, en hebben we wel een vrije wil? Hoe narcistisch is de CIO-CTO-CDO en wat is de impact daarvan op prestaties? Verder worden ervaringen en dilemma's gedeeld door een ervaren bestuurder en commissaris bij zowel beurs- als niet-beursgenoteerde ondernemingen.

Hoe richt je als CIO-CTO-CDO in een steeds complexere wereld de supply chain in, waarbij manufacturing en distributie vaak over meerdere landen, culturen en tijdzones heen lopen? Met welke onzekerheden hebben we te maken? Welke mogelijkheden, do’s en don’ts zijn er bij het opstellen van een sourcing strategy in een connected wereld? Verder wordt in deze module het bestaan van meervoudige, zich tegelijkertijd voortbewegende economische cycli besproken – en de dynamiek en interactie tussen beide. Een fireside guest zal in gesprek gaan met de deelnemers over het bouwen van ecosystemen.

In elke module van The New CIO-CTO-CDO worden masterclasses gegeven door hoogleraren, topmanagers, experts, ondernemers, commissarissen, thought leaders en collega-CIO’s, -CTO’s en -CDO's. Internationale sprekers en fireside guests zullen tijdens het programma aansluiten om in een informele setting actuele topics en dilemma’s te bespreken. De volledige lijst met alle docenten en fireside guests is te vinden in de brochure.

Executive Director van het programma is Hylke Sprangers MSc, expert en thought leader op het gebied van technologie strategie, digitale transformaties en innovatie. Hylke was 7 jaar Group CTO en lid van de hoofddirectie bij het internationale MediaTechbedrijf Talpa Network. Vóór Talpa bekleedde hij diverse directiefuncties in de IT en online industrie, onder andere bij technologiebedrijf Northgate, waar hij verantwoordelijk was voor de global service delivery vanuit 10 global hubs met 3000 engineers. Cum laude studeerde hij af in de informatica aan de VU Universiteit in Amsterdam, en in 2018 werd hij uitgeroepen tot CIO of the Year.

Prof. dr. Bert de Groot is Executive Professor en daarnaast bijzonder hoogleraar Governance en Strategisch Investeringsbeleid aan de Erasmus School of Economics. Verder is hij COO & CRFO van de Erasmus Universiteit Holding BV en vervult hij diverse commissariaten. Bert is voormalig CFO en lid Raad van Bestuur van Randstad Holding en heeft ook directiefuncties gehad bij Gist-brocades (DSM) en Boer & Croon. Ook bekleedde hij de functie van Rector Magnificus aan de Nyenrode Business Universiteit.

Dr. Fred van Eenennaam vervult de rol van Scientific Director binnen het programma, en is daarnaast hoogleraar Business Strategy en Dynamics of Strategy. Zijn academische specialisatie is ‘moments of truth in strategische beslissingen’, ‘corporate governance’ en ‘clusters’. Hij is verbonden aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, George Washington University en St. Gallen Universität. Fred vervult commissariaten, doet investeringen en is oprichter/directeur van The Decision Institute. Daarnaast is hij is lid van het Microeconomics of Competitiveness Initiative van Harvard Business School en is hij in 2012 opgenomen in de HBS Hall of Fame door Professor Michael Porter.

Coördinatie van Executive Program The New CFO is in handen van Jacqueline van der Steen, Program Manager.

Hier vind je een overzicht van alle data en tijdstippen.

2024*12:45 - 21:30 uur
11 januari 2024Module 1
The Role of the New CIO-CTO-CDO
8 februari 2024Module 2
Leading the Digital & Technology Strategy
14 maart 2024Module 3
Leading Innovation @ Transformation
11 april 2024Module 4
Leading People, Culture & Performance
16 mei 2024Module 5
Leading Tech Execution & Delivery
13 juni 2024Module 6
The Convergence of Technology Vectors
12 september 2024Module 7
Executive Presence & Communication
10 oktober 2024Module 8
Boardroom, Governance & Dilemmas
14 november 2024Module 9
Global Partnerships, Ecosystems & Dilemmas
12 december 2024Module 10
Ethics & Legal Dilemmas in a Digital Society

*Data onder voorbehoud

202512:45 - 21:30 uur
16 januari 2025Module 1
The Role of the New CIO-CTO-CDO
13 februari 2024Module 2
Leading the Digital & Technology Strategy
13 maart 2024Module 3
Leading Innovation & Transformation
10 april 2024Module 4
Leading People, Culture & Performance
8 mei 2024Module 5
Leading Tech Execution & Delivery
19 juni 2024Module 6
The Convergence of Technology Vectors
11 september 2024Module 7
Executive Presence & Communication
2 oktober 2024Module 8
Boardroom, Governance & Dilemmas
6 november 2024Module 9
Global Partnerships, Ecosystems & Dilemmas
11 december 2024Module 10
Ethics & Legal Dilemmas in a Digital Society

Het Executive Program The New CIO-CTO-CDO is toegankelijk voor senior managers en executives van beursgenoteerde bedrijven, het midden- en kleinbedrijf, familiebedrijven en overheidsorganisaties. Deelnemers hebben binnen hun organisatie de verantwoordelijkheid voor de technologie, IT, product en/of digitale functie.

 • Recent benoemde en aanstaande CIO's, CTO’s en CDO's van grote en middelgrote organisaties
 • Ervaren CIO’s, CTO’s en IT Digital Directors die kennis willen nemen van de nieuwste academische inzichten
 • Ervaren professionals die medeverantwoordelijk zijn voor het aansturen van een technologie of digitale organisatie.

De deelnemers ontvangen een certificaat van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Voor de alumni van The New CIO-CTO-CDO wordt separaat eenmaal per jaar een terugkomdag georganiseerd, waarin actuele onderwerpen worden besproken.

Jacqueline van der Steen

Program Manager

E-mailadres
esaa-cio@ese.eur.nl
Telefoonnummer
06 - 36 34 10 88
Adres
Burgemeester Oudlaan 50 | Van der Goot Building, Kamer M5-35
3062 PA
Rotterdam

Meer lezen over IT, Tech en Digital? Check onderstaande blogs!

Bert de Groot introduceert model voor investeringsgedrag

Smartphone waarop een grafiek en een bedrag te zien is

Legal Tech essentieel voor de toekomstige jurist

Legal professional aan het werk op haar laptop

Kill your darlings: strategie in een digitale wereld

Vergrote weergave van een computer-printplaat

Vergelijk @count opleiding

 • @title

  • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen