Online racisme rond het voetbal neemt toe

Getty Images

In de nacht van zondag op maandag werden drie jonge, zwarte voetballers van het Britse voetbalteam na het missen van een penalty in de EK-finale op sociale media het mikpunt van racistische uitingen. Sportsocioloog Jacco van Sterkenburg werd door Trouw geïnterviewd over het toenemende online racisme rond het voetbal.

Racisme in en rond het voetbal is niet nieuw, maar volgens Jacco van Sterkenburg zijn voetballers er wel op grotere schaal slachtoffer van door sociale media. Anoniem en via een smartphone uiten mensen zich sneller op een racistische manier dan in een stadion, maar ook daar gaat het nog vaak mis. Zo misdroegen Hongaarse fans zich door oerwoudgeluiden te maken richting Franse spelers tijdens dit EK.

Volgens Van Sterkenburg komt racisme overal voor, maar komt het in het voetbal veel meer aan de oppervlakte. “Het is een multi-etnische sport en er komt veel emotie los. Als je wilt weten wat de verborgen sentimenten en taboes in een samenleving zijn, kun je het best naar voetbal kijken.” 

Ondanks de aandacht voor racisme, zoals het knielen van spelers voor elke wedstrijd, blijkt het voetbal nog lang niet verlost te zijn van racistische incidenten. Van Sterkenburg ontbtrak het er in Engeland vooral aan leiders die het racisme scherp en structureel veroordelen. “Dat is niet gebeurd met het boegeroep en het knielen, en zo ontstaat ruimte om fout gedrag te legitimeren.”

Lees het hele artikel in Trouw hier.

Compare @count study programme

  • @title

    • Duration: @duration
Compare study programmes