Iwona Gusc in de media over de vluchtelingencrisis bij de Poolse grens

Grens Polen en Wit-Rusland op de kaart

Dr. Iwona Gusc, historicus bij de Erasmus School of History, Culture and Communication, verscheen in verschillende interviews om te praten over de vluchtelingencrisis bij de Poolse grens.

Een enorme hoeveelheid migranten stapelt zich op tussen Polen en Wit-Rusland. In Polen wordt met name benadrukt hoe de situatie de onafhankelijkheid van het land in gevaar brengt en hoe cruciaal de grensverdediging daarom is.

In een artikel van NOS, vertelt dr. Iwona Gusc dat de angst voor nadere escalatie met Wit-Rusland en Loekasjenko’s bondgenoot Rusland wezenlijk is. Termen als vrijheid en soevereiniteit worden in Polen extra aangezet: "zeker sinds de Russische inval in Georgië in 2008, en daarna de annexatie van de Krim in 2014, wordt er gevreesd voor een oorlog met Rusland”, zegt Gusc.

Als gevolg van deze enorme focus op de spanningen tussen Polen en Wit-Rusland worden andere dringende kwesties, zoals de wetgeving rondom abortus en lhbti-rechten, volledige aan de kant geschoven. Bovendien heeft de media, waarvan het merendeel de rechts-conservatieve regering volgt, nauwelijks oog voor het leed van de migranten. Volgens Gusc wordt "de angst voor migranten juist aangewakkerd. Het narratief is hetzelfde als tijdens de vluchtelingencrisis van 2015: zij zijn gevaarlijk en brengen ziektes met zich mee. Op dit moment is een meerderheid van de Polen tegen het opnemen van vluchtelingen." Desondanks laat de oppositie van zich horen. "Ze eisen dat journalisten in het gebied worden toegelaten en de linkse partij roept op tot het opnemen van meer migranten", aldus Gusc.

Andere mediaverschijningen

Dr. Gusc werd over ditzelfde onderwerp geïnterviewd op de radio bij NOS Met het Oog op Morgen. Ook in de BNR-podcast Factcheck Europa sprak ze hier kort over.

Bovendien werd ze geïnterviewd over lhbti-rechten en de vervolging van activisten in Polen voor De Nieuws BV van BNNVARA.

Researcher
More information

Lees het volledige artikel van NOS.

Luister en bekijk het radiofragment van NOS Met het Oog op Morgen.

Luister de BNR-podcast Factcheck Europa.

Luister en bekijk de uitzending van De Nieuws BV van BNNVARA.

Related content
In het kader van het thema "Corona en (on)vrijheid" heeft dr. Iwona Gusc onlangs een artikel geschreven voor het platform WO2 Onderzoek Uitgelicht.
Dr. Iwona Gusc te gast bij het radioprogramma OVT over abortusprotesten in Polen. 
Demonstrant met een bord met daarop "Baas in eigen buik" tijdens een demonstratie over de Poolse abortuswet
Cultuurhistoricus Iwona Gusc (ESHCC) is geïnterviewd door NU.nl en NPO Radio 1 om de protesten tegen de aangescherpte Poolse abortuswet toe te lichten.
Demonstrant met een bord met daarop "Baas in eigen buik" tijdens een demonstratie over de Poolse abortuswet

Compare @count study programme

  • @title

    • Duration: @duration
Compare study programmes