Studenten vertellen: de overgang van de middelbare school naar de universiteit

De overgang van de middelbare school naar de universiteit is best ingrijpend. Je begint op een andere school, ontmoet nieuwe mensen en verhuist misschien wel naar een onbekende stad. Dit is spannend en je kan hier wellicht tegenop zien. Twee studenten van de faculteit Geschiedenis, Cultuur en Communicatie vertellen in dit artikel hoe zij deze overgang hebben ervaren. Spoiler alert: het is hen heel erg meegevallen!

Lisanne Storm en Demi Bosters

Student Algemene Cultuurwetenschappen en student Geschiedenis

Lisanne Storm, student Algemene Cultuurwetenschappen

Ik ben Lisanne en ik doe de studie Algemene Cultuurwetenschappen aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Ik heb het heel erg naar m’n zin! Ik weet nog goed dat ik de overgang van de middelbare school naar de universiteit in het begin spannend vond. In plaats van dat je elke dag vaste lessen hebt van 9.00 tot 15.00, heb je nu ineens maar 12 uur les per week, en moet je veel meer zelf thuis aan de slag. Ook ga je van een school waar je iedereen kent naar een onbekende stad waar je niemand kent. Ik kom zelf uit Den Haag, en heb voor een studie in Rotterdam gekozen omdat ik dan nog bij mijn ouders kon blijven wonen. Zo kon ik eerst rustig wennen aan mijn studie en de nieuwe mensen voordat ik op kamers ging. Dit werkte voor mij heel goed!

In de eerste weken de opleiding vindt de Eurekaweek (de introductieweek van de universiteit) en introductieweken van je studie plaats. Daar leerde ik al snel nieuwe mensen kennen waar ik nu nog steeds goed bevriend mee ben.

In het begin was het wel wennen aan de nieuwe vorm van les krijgen. Je hebt namelijk hoorcolleges waar je met wel 100 studenten tegelijkertijd les krijgt, en werkgroepen waarin je in kleinere groepjes de stof gaat bespreken. Daarom vond ik het ook erg fijn dat ik in mijn eerste jaar twee mentoren had uit het tweede jaar. Zij geven je tips over hoe je het beste kon studeren en bij wie je terecht kan met vragen. Ook ben ik lid geworden van een studentenvereniging. En zo werd Rotterdam al snel mijn tweede thuis. Ik ervaar mijn studententijd als de allerleukste tijd van mijn leven, hopelijk ga jij het ook zo ervaren!

Portrait of Demi Bosters

Demi Bosters, student Geschiedenis

Ik ben Demi en ik studeer geschiedenis aan de Erasmus universiteit Rotterdam. Voor mij is de overstap van de middelbare school naar de universiteit niet in een keer geweest. Ik heb op de middelbare school namelijk havo gedaan. Hierdoor heb ik eerst een jaar hbo gedaan om mijn propedeuse te halen. Op het hbo heb ik de lerarenopleiding geschiedenis gedaan, maar met een andere propedeuse word je ook toegelaten tot de bachelor geschiedenis aan de universiteit.

Het verschil tussen havo en het hbo vond ik zelf niet heel erg groot. Je krijgt meer stof maar ik zat nog steeds vaak hele dagen met mijn klas bij elkaar. Na een superleuk jaar op het hbo ben ik overgestapt naar de universiteit. Hier merkte ik wat meer verschillen. Je krijgt nu echt meer stof dan op de middelbare school en dat is wel even wennen. Gelukkig vindt iedereen hier zijn eigen weg in en leer je snel omgaan met de nieuwe manier van leren. Ook krijg je op de universiteit een stuk minder begeleiding. Dit kan in het begin nog wel lastig zijn maar je kan altijd bij de studiecoördinator terecht als je ergens niet uitkomt! Ook heb je in het eerste jaar twee mentoren. Dit zijn tweedejaars studenten die je op weg helpen. Je hebt de eerste weken een mentoruur waarin je mentoren je bijvoorbeeld leren hoe je een paper schrijft en hoe je een goede presentatie geeft. Ik ben dit jaar zelf mentor van een klas. Ik heb hiervoor gekozen omdat ik veel aan mijn mentoren heb gehad in het eerste jaar en ik ook graag nieuwe studenten wilde helpen.

In het eerste jaar had ik standaard op dinsdag en donderdag geen les. Natuurlijk moet je op deze dagen wel aan zelfstudie doen maar ik had ook veel tijd over om te genieten van het studentenleven. Dat is ook het grootste en leukste voordeel van de overstap naar de universiteit, je krijgt veel vrijheid. Je kan zelf je tijd indelen, je mag vakken kiezen die je aanspreken en je mag zelf beslissen of je een stage wil lopen of een semester in het buitenland wil doorbrengen. Daar komt ook een stukje verantwoordelijkheid bij kijken maar dat komt vanzelf allemaal goed!

Ontdek welke studie bij jou past!

Compare @count study programme

  • @title

    • Duration: @duration
Compare study programmes