Management Scope Corporate Impact Index (MSCII)

Wat is de Management Scope Corporate Impact Index (MSCII)?

 • De Management Scope Corporate Impact Index (MSCII) is ontwikkeld door het Impact Centre Erasmus, in samenwerking met Accenture Strategy en met onder meer data van Sustainalytics. De index speelt in op de verschuiving in het bedrijfsleven van een kortetermijnfocus op winstoptimalisatie naar een langetermijnvisie op maatschappelijke waardecreatie. De index kent vijf pijlers met onderliggend 25 metrics. De 100 grootste bedrijven in Nederland worden jaarlijks geanalyseerd op hun maatschappelijke bijdrage: alle AEX- en AMX-bedrijven, aangevuld met de 50 bedrijven met het grootste aantal medewerkers.

  De Management Scope Corporate Impact Index speelt in op de verschuiving in het bedrijfsleven van een kortetermijnfocus op winstoptimalisatie naar een langetermijnvisie op maatschappelijke waardecreatie. Vraagstelling is essentie: hoe goed weten bedrijven hun maatschappelijke missie om te zetten in de praktijk?

  Impactmeting pijlers
  De impact van elk bedrijf is berekend aan de hand van scores op vijf pijlers (25 metrics):

  -       goed bestuur

  -       relatie met de buitenwereld

  -       duurzaamheid

  -       financiële gezondheid

  -       werkgeverschap

  Elke pijler kent een aantal metrics en submetrics. Voor goed bestuur is onder meer gekeken naar de samenstelling van rvb en rvc Voor de relatie met de buitenwereld is bijvoorbeeld gekeken of de ceo-letter ingaat op maatschappelijke impact. Voor duurzaamheid zijn gegevens over het ESG-beleid (environment, social en governance) geanalyseerd. Voor financiële gezondheid is gekeken naar omzetgroei, winstgevendheid, toekomstige waarde en groeipotentie. Voor werkgeverschap is gekeken naar de gemiddelde werknemersgroei. De pijlerscores en totaalscore zijn een indicatie van de impact die het bedrijf op dat gebied heeft.

  Ranglijst en Impact Award
  Hoe hoger de score, hoe meer verwachte maatschappelijke impact het bedrijf heeft, vergeleken met de andere bedrijven in de lijst. Management Scope publiceert de ranglijst en jaarlijks wordt de Management Scope Impact Award uitgereikt. 
  De jaarlijkse ranglijst vindt u hier. 

  MSCII in de media
  Hieronder volgt een overzicht van artikelen en interviews met bestuurders over de Management Scope Corporate Impact Index. 

  Impact Award 2018 en lijsten voorgaande jaren
  - Analyse Management Scope Corporate Impact Index 2018
  - Interview met Volksbank CEO Maurice Oostendorp, lijstaanvoerder MSCII 2018
  - Maatschappelijke impact: Be good, we'll tell it
  - Uitreiking van de Management Scope Impact Award 2018
  - Mark van Lieshout over het meten van Maatschappelijke Impact
  - Researchdirecteur Sustainalytics Wilco van Heteren: 'Controverses zetten aan tot verbetering'
  - Duurzaam, sociaal, maatschappelijk: Feike Sijbesma, 'DSM wil de wereld een beetje beter achterlaten' 

 • Impact Radio Podcast - 10 mei 2019
  Prof. dr. Karen Maas en Jacqueline Scheidsbach van Impact Centre Erasmus

  Overal hoor je de vraag om je heen in organisaties: Wat is onze Impact? Of hoe verbetert dat onze positieve impact? In dit programma gaan we daarom in gesprek met leiders van organisaties over hun uitdagingen en aanpak. Hoe zorgt jouw organisatie voor impact? Wat betekenen jullie voor de samenleving? Bedrijven en organisaties hebben de kracht om maatschappelijke vraagstukken op te lossen. Sterker nog het zijn de businessmodellen van de toekomst. We vragen voorbeeldige organisaties en experts naar hun inzichten uit de wetenschap en de praktijk. Hoe gaan zij om met de Sustainable Development Goals, de spanning tussen lange en korte termijn resultaten, tussen people, planet en profit?

  Deze keer staat centraal: de Management Scope Corporate Impact Index. Welke onderneming heeft de grootste maatschappelijke impact van Nederland? De Management Scope Corporate Impact Index speelt in op de verschuiving naar een langetermijnvisie op maatschappelijke waardecreatie. Maar, waarom is er opnieuw een nieuwe index nodig? Hoe wordt er gemeten? Wat willen de initiatiefnemers bereiken? In de studio Karen Maas en Jacqueline Scheidsbach van het Impact Centre Erasmus. We bellen ook nog met Philip Willems, hoofdredacteur van Management Scope en Hans Nooter, senior adviseur MVO bij Alliander. De Impact Update met de laatste trends op het gebied van duurzaamheid wordt verzorgd door Folkert van der Molen van Duurzaam-Ondernemen.nl

Wat ga je meten? Meer over de Management Scope Corporate Impact Index.

Mocht u na het doorlezen van deze pagina nog vragen hebben over de Management Scope Corporate Impact Index, dan kunt u uw vraag per e-mail sturen naar: impactcentre@eur.nl