Impact Radio

Podcasts door New Business Radio

Het team van Impact Centre Erasmus is regelmatig te gast bij de podcasts van Impact Radio. De live podcasts van Impact Radio worden uitgezonden elke tweede vrijdag van de maand van 14.00 - 15.00 uur. Hieronder tref je de meest recente podcasts aan. 

Welke mogelijkheden biedt de coronacrisis om de financiële sector en de economie veerkrachtig en duurzaam te maken? Hoe kan de huidige inzet van financiële middelen hieraan bijdragen? Wat kan er macro economisch -anders- gebeuren? Heeft het zin om bedrijven te ondersteunen met maatregelen met (financiële) instrumenten die we altijd al gebruiken? Waarom sluiten we de beurzen niet? Is deze crisis een goed uitgangspunt voor financiële instellingen om vanuit purpose te gaan werken waardoor ze niet keuzes maken uit primair financieel gewin maar op grond van maatschappelijk effect en waarde? Wat is eigenlijk de reële economie? Welke economisch beleid is het meest effectieve economische beleid?

In de Impact Radio podcast verkennen economen Karen Maas, Mark Sander en Rens van Tilburg en milieuonderzoeker Klaas van Egmond diverse mogelijkheden. Een gesprek dat zij als leden van het Sustainable Finance Lab al jaren en zeker nu de afgelopen weken voortdurend voeren.

In de Impact Radio podcast van vrijdag 14 februari 2020 werden de volgende onderwerpen behandeld:
 

  • Van Gogh Museum: programma ‘Van Gogh verbindt’ tbv participatie jongeren met een bi-culturele achtergrond + governance en HR intern als organisatie.
  •  Women Connected: theater als middel om vrouwen met een migratieachtergrond uit hun isolement te halen en te laten participeren in de samenleving.
  • Marjelle Vermeulen - Impact Centre Erasmus: vanuit het onderzoek naar de maatschappelijke impact van kunst en cultuur / de code.

Het doel van een bedrijf is geld verdienen en ondernemers worden gedreven door meer geld verdienen. Een eenzijdig beeld van bedrijven en zeker van MKB bedrijven. Tenminste dat vindt MKB Nederland. Natuurlijk zorgen bedrijven voor omzet, winst en arbeidsplaatsen, maar bedrijven doen zoveel meer. Het MKB zorgt voor veel maatschappelijk waarde, voor impact. En daar hoor je nooit iemand over, daar wordt nooit onderzoek naar gedaan en daar wordt door de politiek geen beleid op gevoerd. Dus dat moet anders.

In deze aflevering van Impact praten we over de maatschappelijke waarde van het MKB met:

- Leendert-Jan Visser, directeur van MKB Nederland
- Jose Komin, directeur van IJSKOUD
- Jacqueline Scheidsbach, Director Impact Centre Erasmus
- En we bellen nog met Jan Verbeeten van PLUS Verbeeten

Staatssecretaris Tamara van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft onlangs een oproep gedaan om meer te experimenteren met Social Impact Bonds. Dit is een manier voor een overheid om sociale resultaten in te kopen, in plaats van activiteiten die een dienstverlener biedt. De dienstverlener wordt gefinancierd door een investeerder. De investeerder krijg uitbetaald als resultaten worden behaald. Hoe staat het met de Social Impact Bonds? Welke voorbeelden zijn er al? Moeten we het eigenlijk wel stimuleren? In deze aflevering van Impact: Ruben Koekoek, oprichter van Social Finance NL en Carly Relou van Impact Centre Erasmus. De Impact Update met de laatste trends op het gebied van duurzaamheid wordt verzorgd door Folkert van der Molen van Duurzaam-Ondernemen.nl

Overal hoor je de vraag om je heen in organisaties: Wat is onze Impact? Of hoe verbetert dat onze positieve impact? In dit programma gaan we daarom in gesprek met leiders van organisaties over hun uitdagingen en aanpak. Hoe zorgt jouw organisatie voor impact? Wat betekenen jullie voor de samenleving? Bedrijven en organisaties hebben de kracht om maatschappelijke vraagstukken op te lossen. Sterker nog het zijn de businessmodellen van de toekomst. We vragen voorbeeldige organisaties en experts naar hun inzichten uit de wetenschap en de praktijk. Hoe gaan zij om met de Sustainable Development Goals, de spanning tussen lange en korte termijn resultaten, tussen people, planet en profit? Impact: het programma over MVO, Duurzaamheid, Circulaire Economie en natuurlijk Impact.

In deze aflevering van Impact: Carly Relou en Annette van Waning van Impact Centre Erasmus over de aanpak van Impact. Ook is Rogier Joosten, ontwikkelaar van gebouwen en gebieden bij Studio R. over de ontwikkeling van The Greenhouse in Utrecht in de studio. Tot slotte is ook Iris van de Akker van ABN AMRO te gast. We praten met haar over PaaS ofwel Product as a Service. 

Dit is de tweede aflevering van het programma Impact op New Business Radio. Overal hoor je de vraag om je heen in organisaties: Wat is onze Impact? Of hoe verbetert dat onze positieve impact? In dit programma gaan we daarom in gesprek met leiders van organisaties over hun uitdagingen en aanpak. Hoe zorgt jouw organisatie voor impact? Wat betekenen jullie voor de samenleving? Bedrijven en organisaties hebben de kracht om maatschappelijke vraagstukken op te lossen. Sterker nog het zijn de businessmodellen van de toekomst. We vragen voorbeeldige organisaties en experts naar hun inzichten uit de wetenschap en de praktijk. Hoe gaan zij om met de Sustainable Development Goals, de spanning tussen lange en korte termijn resultaten, tussen people, planet en profit?

Deze keer staat centraal: de Management Scope Corporate Impact Index. Welke onderneming heeft de grootste maatschappelijke impact van Nederland? De Management Scope Corporate Impact Index speelt in op de verschuiving naar een langetermijnvisie op maatschappelijke waardecreatie. Maar, waarom is er opnieuw een nieuwe index nodig? Hoe wordt er gemeten? Wat willen de initiatiefnemers bereiken? In de studio Karen Maas en Jacqueline Scheidsbach van het Impact Centre Erasmus. We bellen ook nog met Philip Willems, hoofdredacteur van Management Scope en Hans Nooter, senior adviseur MVO bij Alliander. 

Dit is de eerste aflevering van het programma Impact op New Business Radio. Overal hoor je de vraag om je heen in organisaties: Wat is onze Impact? Of hoe verbetert dat onze positieve impact? In dit programma gaan we daarom in gesprek met leiders van organisaties over hun uitdagingen en aanpak. Hoe zorgt jouw organisatie voor impact? Wat betekenen jullie voor de samenleving? Bedrijven en organisaties hebben de kracht om maatschappelijke vraagstukken op te lossen. Sterker nog het zijn de businessmodellen van de toekomst. We vragen voorbeeldige organisaties en experts naar hun inzichten uit de wetenschap en de praktijk. Hoe gaan zij om met de Sustainable Development Goals, de spanning tussen lange en korte termijn resultaten, tussen people, planet en profit?

In deze eerste aflevering zijn professor Karen Maas, Academic Director van het Impact Centre Erasmus en bijzonder hoogleraar Accounting & Sustainability aan de Open Universiteit, en Annette van Waning van Impact Centre Erasmus te gast. We zijn bijzonder blij met het Impact Centre Erasmus als partner van dit programma, zodat we de kennis van het centrum en de praktijkcases kunnen delen.

Alle Impact Radio Uitzendingen

Interessante gesprekken over impact

Impact Centre Erasmus nieuwsbrief

Iedere maand een update over opleidingen en de nieuwste onderzoeken

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen