Gedeeld cursusaanbod bij andere universiteiten

Zes universiteiten werken samen aan professionele ontwikkeling voor onderwijs en leren
Five people around a table with their laptops

Wil je meer te weten komen over de nieuwste onderwijsontwikkelingen en tegelijkertijd leren van collega's van andere universiteiten? Dan is dit je kans om deel te nemen aan workshops en cursussen van verschillende grote universiteiten in Nederland.

Als universitair onderwijzend personeel kun je jezelf ontwikkelen via een nationaal aanbod dat is samengesteld door zes Nederlandse universiteiten. Van Rotterdam tot Maastricht, van Amsterdam tot Groningen: op verschillende locaties en data zijn er in 2024 face-to-face bijeenkomsten, online cursussen, webinars en hybride evenementen. Hierdoor kun je je als universitair (onderwijzend) personeel verder verdiepen in actuele thema’s als innovatieve technologie, diversiteit en inclusie, toetsing, sustainable development goals of interdisciplinair onderwijs. De zes instellingen maken het mogelijk voor docenten om te kiezen uit een rijk, gevarieerd aanbod dat past bij de eigen ontwikkeling en belangstelling, zonder dat je aan een vaste locatie gebonden bent. 

Waar moet je aan voldoen om mee te doen?

  • Je bent werkzaam bij een van de aangesloten universiteiten (Open Universiteit, Radboud Universiteit Nijmegen, Maastricht University, Vrije Universiteit Amsterdam, Erasmus Unversiteit Rotterdam, of de Rijksuniversiteit Groningen).
  • In de meeste gevallen is het van meerwaarde wanneer je je Basiskwalificatie Onderwijs (BKO) hebt behaald.
  • Bepaalde onderdelen uit het gezamenlijke aanbod worden alleen in het Nederlands of Engels aangeboden. Voor deelname aan deze onderdelen is het vereist dat je de die taal machtig bent.

Het aanbod voor de eerste helft van 2024 is bekend en wordt regelmatig geüpdatet. Hieronder vind je het aanbod van de aangesloten universiteiten. Klik hier voor het EUR-aanbod.

Generatieve AI zoals AI Chatbots hebben een grote impact op hoe studenten leren en hoe hun toekomstige beroep eruitziet. Hoe ga je daarmee om?

Leer in deze korte workshop voor docenten, opleidingsdirecteuren of coördinatoren over het VU-beleid en de VU-CTL-aanbevelingen over de inzet van generatieve AI in het onderwijs en krijg waardevolle ideeën over het effectief, maar vooral verantwoord, integreren in je programma of cursus.

Aangeboden door: Vrije Universiteit Amsterdam
Datums en tijden: 26 maart 2024, 7 mei 2024, 11 juni 2024 (klik op een datum voor meer informatie en aanmelden)
Taal: Nederlands, tenzij iemand Nederlands niet machtig is – dan Engels
Uitvoering: hybride
Kosten: gratis

Leer in deze workshop belangrijke richtlijnen om je Canvas-cursus studentvriendelijk en inclusief te maken voor alle studenten.

Canvas is de centrale online ontmoetingsplek voor studenten en docenten. Het is belangrijk dat studenten de informatie kunnen vinden die ze nodig hebben, zodat je geen onnodige vragen hoeft te beantwoorden en zodat studenten niet zullen falen omdat ze cruciale informatie niet konden vinden. Dit geldt nog meer voor studenten met bijvoorbeeld een visuele beperking. In deze workshop leer je hoe je dat voor elkaar krijgt.

Aangeboden door: Vrije Universiteit Amsterdam
Datums en tijden: 4 juni 2024 (klik op de datum voor meer informatie en aanmelden)
Taal: Nederlands
Uitvoering: hybride
Kosten: gratis

Wil je je studenten meer betrekken, de impact van je onderwijs vergroten en het tijd besparen bij het ontwerpen van je cursussen? Betrokken zijn bij open onderwijs zou het antwoord kunnen zijn.

Tijdens dit webinar geven we informatie om je te helpen met het volgende:

  • Wat zijn de concepten van open onderwijs en open leermaterialen.
  • Waarom en wanneer kan het gebruik van open leermaterialen en -praktijken helpen bij het transformeren van onderwijs.
  • Waar vind je open leermaterialen?
  • Hoe kun je open leermaterialen en -praktijken effectief implementeren in je onderwijs.
  • Wie kun je helpen op je open onderwijsreis.

Aangeboden door: Rijksuniversiteit Groningen
Datums en tijden: volgt
Taal: Engels
Uitvoering: online webinar
Kosten: gratis

Het VU Mixed Classroom Onderwijsmodel is een onderwijsaanpak die voortbouwt op diversiteit om de leerervaring voor alle studenten te verrijken. Leer hoe je dat doet in deze workshop.

Voortbouwen op verschillen betekent niet compromissen sluiten tussen diverse perspectieven of ze samenvoegen tot één uniform perspectief. In plaats daarvan gebruiken we de verschillen en mogelijke spanningen tussen perspectieven om kritisch denken te stimuleren, analytische vaardigheden te ontwikkelen en creatieve oplossingen te genereren. In deze sessie zullen we het model laten zien en in de praktijk brengen. We zullen ook praktische voorbeelden behandelen van hoe je het gebruikt binnen en buiten de onderwijszaal. 

Aangeboden door: Vrije Universiteit Amsterdam
Datums en tijden: 15 Mei 2024, 10:00 - 11:30 (klik op de datum voor meer informatie en aanmelden)
Taal: Nederlands, tenzij iemand Nederlands niet machtig is – dan Engels
Uitvoering: op campus
Kosten: gratis

De cursus duurt drie weken en helpt je om:

  • Jezelf voor te stellen aan andere studenten en ze te leren kennen;
  • Te praten over je familie, vrienden, werk en studie;
  • Het leven in Nederland te ervaren.

Spreek, schrijf en versta Nederlands

Tijdens de cursus leer je Nederlandse uitdrukkingen, begroetingen, woordenschat, getallen, spelling en grammatica. Aan het einde van de cursus zul je in staat zijn om bekende woorden en zinnen over jezelf en je gezin te herkennen. Je leert om eenvoudige zinnen te gebruiken om te beschrijven waar je woont en te praten over de mensen die je kent. Ten slotte kun je korte teksten schrijven, zoals een e-mail, of formulieren invullen met persoonlijke gegevens. De nadruk ligt op receptieve vaardigheden zoals lezen en luisteren.

Deze cursus is beoordeeld als één van de beste online cursussen aller tijden door online cursusaggregator Class Central.

Aangeboden door: Rijksuniversiteit Groningen
Datums en tijden: Je kunt op elk moment beginnen (zelfstandig). Wil je graag deel uitmaken van een internationale gemeenschap van lerenden? Begin dan op 12 augustus 2024.
Taal: Engels
Uitvoering: MOOC
Kosten: gratis (afronden binnen drie weken, geen certificaat) of €75 voor deelnemers die een certificaat willen of langer dan drie weken willen studeren.
Inschrijven: klik hier

In deze MOOC werk je aan je eigen beoordelingsproducten via opdrachten. Zo maak je bijvoorbeeld een toetsplan voor je eigen cursus. Daarnaast word je onderdeel van een wereldwijde learning community van docenten in het hoger onderwijs.

Deze MOOC biedt instructievideo’s, interviews met experts en met docenten, animaties en checklists. In aanvulling hierop vind je in de MOOC oefeningen, toetsopdrachten en discussies. 

Aangeboden door: Erasmus Universiteit Rotterdam
Datums en tijden: Om de 8 weken is het mogelijk om aan te melden en te starten met de MOOC.
Taal: Engels
Uitvoering: MOOC
Kosten: gratis
Inschrijven: klik hier

Je gaat tijdens de cursus in gesprek over waarom onderwijs en wetenschap de belangrijkste drijfveren voor duurzaamheid zouden moeten zijn. Daarnaast leer je over manieren om studenten niet alleen met de vereiste kennis uit te rusten, maar ook met de nodige vaardigheden voor de toekomst.  

De cursus biedt stof tot nadenken en ruimte voor discussie. Als deelnemer zul je geïnspireerd raken en ideeën ontwikkelen over hoe je het onderwerp ‘duurzame ontwikkeling’ kan integreren in je eigen lessen, zelfs als je niet veel tijd hebt om grote aanpassingen te maken.

Aangeboden door: Radboud Universiteit Nijmegen
Datums en tijden: najaar 2024, zie website
Taal: Engels, tenzij alle deelnemers Nederlands spreken
Uitvoering: op campus in Nijmegen
Kosten: gratis

In deze interactieve sessie ontdek je de mogelijkheden van de Transition Makers Toolbox. Je leert hoe jij de tools kunt gebruiken in jouw onderwijs. Je maakt kennis met kant-en-klare materialen die studenten vaardigheden leren bij de aanpak van complexe problemen, aan de hand van de Inner Development Goals (IDG's). Je maakt kennis met tools voor brainstormen, samenwerken, perspectieven verbinden, veerkracht hebben, de moed om aanpassingen te maken en tegen de stroom in te gaan. 

Aangeboden door: Rijksuniversiteit Groningen
Datums en tijden: 18 april 2024, 13-15 uur (klik op de datum voor meer informatie en aanmelden)
Taal: Engels, tenzij alle deelnemers Nederlands spreken
Uitvoering: op campus in Groningen, Marie Lokezaal (Harmoniegebouw) 
Kosten: gratis

In deze workshop worden gemakkelijk toe te passen methoden behandeld om je cursus meer activerend en blended te maken.

Je wordt voorzien van vijf praktische tips. Docenten die deze tips al hebben geïmplementeerd zijn erg blij met de resultaten, net als hun studenten!

Aangeboden door: Vrije Universiteit Amsterdam
Datum en tijd: 9 april 2024, 10:30-12:00 uur (klik op de datum voor meer informatie en aanmelden)
Taal: Nederlands, tenzij iemand Nederlands niet machtig is – dan Engels
Uitvoering: op de campus
Kosten: gratis

In deze workshop krijg je begeleiding bij het verbeteren van je onderwijs door gebruik te maken van storytelling, video's, interviews en andere technieken uit de tv-industrie. Of ze nu online of face-to-face les krijgen, studenten leren beter in een stimulerende omgeving. Het is de verantwoordelijkheid van de docent om die omgeving te creëren met prestaties, de cursusinhoud en de positieve energie die bij het ‘publiek’ wordt opgewekt. 

Dit kan je bereiken met makkelijk aan te leren technieken uit de tv-industrie. Lesgeven en leren kan veel leuker zijn – als je de juiste aanpak kent! Tv-producent en trainer mediavaardigheden Julian Dismore laat je kennismaken met verschillende manieren om je lezingen en lesmateriaal boeiender te maken met behoud van de academische standaard.  Oefeningen, discussies en rollenspellen helpen je om je aanpak aan te scherpen.

Er zijn talloze manieren waarop je je presentaties tot leven kunt brengen. Presentatievaardigheden zoals passie, lichaamstaal en tempo kun je allemaal snel en effectief verbeteren. Julian heeft veel ervaring met het aantrekkelijk maken van zelfs de droogste onderwerpen voor een prime time tv-publiek, dus hij is ervan overtuigd dat hij kan helpen om elke academische inhoud boeiend te maken - met de juiste aanpak.

Aangeboden door: Universiteit Maastricht
Datum en tijd: 7 mei 2024, 13:30-16:00 uur (klik op de datum voor meer informatie en aanmelden)
Taal: Engels
Uitvoering: online
Kosten: gratis

Een ‘whistle-stop tour’ waarin wordt gereflecteerd op de evolutie van het hoger onderwijs in de afgelopen duizend jaar en de versnelling daarvan door de coronapandemie en AI-technologie. Gilly Salmon benadrukt dat we onze onderwijswaarden kunnen en moeten behouden, maar ook nieuwe visies en methoden moeten definiëren om onze studenten uit te rusten met de vaardigheden en de kennis om zich aan te passen aan onze snel veranderende samenleving en het werkveld. 

We moeten zoveel mogelijk toekomstbestendig zijn, terwijl we ook accepteren dat de toekomst van het onderwijs onzeker is en snel verandert. We kunnen curricula en onderwijsvormen identificeren om studenten voor te bereiden op het vervullen van waardevolle, duurzame en interdisciplinaire carrières en om positief te kunnen bijdragen aan de globalisering 4.0.

Aangeboden door: Universiteit Maastricht
Datum en tijd: volgt
Taal: Engels
Uitvoering: online via Zoom
Kosten: gratis

Centraal in deze workshop staat het succesvol begeleiden van (individuele) studenten. Een bijzonder aspect hierbij is de rol van de online begeleider. Veel docenten onderhouden immers op afstand contact met studenten: via telefoongesprekken, e-mail en zoom of tijdens virtuele klassen.

Tijdens de bijeenkomst behandelen we enkele theoretische aspecten en oefenen we met fundamentele omgangs- en gesprekstechnieken, feedbackregels in rollenspelen en discussies over bronnen en videoclips. Daarbij zoeken we zo veel mogelijk aansluiting bij situaties in de eigen praktijk. Centraal staat steeds dat ieder zo effectief mogelijk zijn sterke kanten voor (online) individuele begeleiding optimaliseert. 

Aangeboden door: Open Universiteit
Datum en tijd: Op aanvraag. Vanaf 4 inschrijvingen nemen we contact op met de deelnemers om een moment te plannen. Bij interesse, stuur een e-mail naar docentprofessionalisering@ou.nl.
Taal: Engels of Nederlands 
Uitvoering: online of offline
Kosten: gratis

Deze cursus richt zich in de eerste plaats op het ondersteunen van zowel beginnende als meer ervaren doctoraatsbegeleiders in hun belangrijke en uitdagende rol. De cursus kan ook relevant zijn voor beleidsmakers en trainers binnen wetenschappelijke instellingen. 

Aan het einde van de cursus ben je in staat om: 

  • De belangrijkste momenten en fasen in het promotietraject te identificeren; 
  • Je eigen rol en gedeelde verantwoordelijkheid als promotor te beoordelen;
  • Te experimenteren met tools en methodes om de effectiviteit van doctoraatsbegeleiding te verbeteren;
  • Effectieve interactietechnieken toe te passen in gesprekken met de promovendus;
  • Om te gaan met verwachtingen en het formuleren van doelen te verbeteren;
  • Te reflecteren op je professionele ontwikkeling als doctoraatsbegeleider in de academische context;
  • Bewustzijn te tonen van je eigen waarden, kwaliteiten en valkuilen; evenals bewustzijn over het zijn van een rolmodel voor je doctoraatsstudenten. 

Aangeboden door: Rijksuniversiteit Groningen
Data en tijden: je kunt op elk moment beginnen (zelfstandig). Meer informatie en inschrijven via Successful PhD supervision - Online Course (futurelearn.com).
Taal: Engels
Uitvoering: online
Kosten: gratis (afronden binnen drie weken, geen certificaat) of €75 voor deelnemers die een certificaat willen of langer dan drie weken willen studeren.

Meer informatie volgt.

Aangeboden door: Open Universiteit
Datum en tijd: 21 november 2024
Taal: Nederlands 
Uitvoering: online en offline
Kosten: gratis

Cursusaanbod Erasmus Universiteit Rotterdam

Onderstaande webinars zijn vanuit EUR opengesteld voor de aangesloten universiteiten. Als EUR-docent kun je je aanmelden via het aanmeldsysteem. Geen EUR-docent? Meld je dan aan door een e-mail te sturen naar training@risbo.eur.nl.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen