Kansengelijkheid

Onze inspanningen voor gelijke kansen
Illustratie van een ooievaar met baby's en Rotterdam op de achtergrond.

De opleiding volgen waar jij van droomt. Op de plek wonen waar jij wil wonen. En toegang tot zorg wanneer jij dat nodig hebt. In de ideale wereld is dit mogelijk voor iedereen. We zien alleen dat de kansen niet gelijk verdeeld zijn. Hoe kunnen we dit verbeteren?

De Laurenskerk in het centrum van Rotterdam.

Kansenongelijkheid in de samenleving

Onderbetaling en slechte arbeidsomstandigheden. Kinderen van ouders met een uitkering komen vaak ook in een vergelijkbare situatie terecht. Ook in Nederland zijn de kansen niet gelijk verdeeld. Bovendien worden jouw kansen in het leven al bij de geboorte bepaald door de wijk waarin je wordt geboren. Verschillende EUR-wetenschappers doen onderzoek naar deze thema’s. Ze werken aan verbetering.

Meer ongelijkheid door extra geboorteverlof

Kersverse vaders kunnen 5 weken extra geboorteverlof opnemen. Ze krijgen die weken 70% van hun salaris. Dat klinkt mooi, maar het werkt niet voor iedereen.

Hoe kan het beter?
Man loopt met kinderwagen over de Erasmusbrug.
Hoogleraar Renske Keizer in de zon op de campus.

Langer vaderschapsverlof na EUR-onderzoek

Familiesocioloog Renske Keizer ging in 2016 langs bij Lodewijk Asscher, de toenmalig minister van Sociale Zaken. Ze leverde daar input voor een wetsvoorstel: ouderschapsverlof voor partners naar 5 weken. Dat is een grote stap vooruit. “Toen ik mijn onderzoek naar vaderschap startte, hadden vaders nog maar recht op twee dagen betaald verlof. Dat werpt barrières op om vanaf de start betrokken te zijn bij de opvoeding", vertelt Keizer.

Zo ging het gesprek

Bepaalt je postcode je kansen in het leven?

Scroll door het verhaal en krijg het antwoord

Al in de wieg op achterstand

Je kans op het kopen van een huis, je kans op een goed inkomen en je kans op een bepaalde baan staat al voor een groot deel vast bij je geboorte.

Student maakt foto van kubuswoningen in Rotterdam.

Wat blijkt: de plek waar je geboren bent speelt daarin een grote rol.

Foto van de markthal

Verschil van duizenden euro's

Twee jonge gezinnen hebben hetzelfde inkomen. Een gezin woont in Blijdorp. Een ander gezin in Oud-Crooswijk. De kinderen van het gezin uit Blijdorp blijken jaren later als dertigers gemiddeld duizenden euro's meer te verdienen per jaar.

Twee studenten die samen fietsen

Ongelijkheid snel zichtbaar na geboorte

Uit gegevens blijkt dat baby's die worden geboren in gezinnen met lagere inkomens al met vier maanden een hogere BMI hebben dan hun rijkere leeftijdsgenootjes.

Al deze informatie is te vinden in de Kansenkaart

Het is een interactieve website die inzicht geeft in de kansen van Nederlanders op het gebied van inkomen, onderwijs en gezondheid.

Econoom Ravesteijn legt uit hoe de tool werkt
Rotterdam op kansenkaart.nl

Het sollicitatieproces moet bij veel werkgevers op de schop

Onderzoek van onze arbeidspsycholoog Janice Odijk toont dat om gelijke kansen te creëren het sollicitatieproces bij veel werkgevers compleet anders moet.

Lees wat er anders moet
Janice Odijk bij Studio Erasmus
Fietsbezorgers vertrekken vanaf Blaak om te werken.
Jelte Lagendijk

Platformwerk: stressvol en ongezond

Eten bestellen via Thuisbezorgd, een taxirit via Uber of huishoudelijke hulp via Helping. Allemaal voorbeelden van platformwerk. Uit onderzoek blijkt dat werkervaringen van platformwerkers vaker negatief zijn dan van mensen met andere arbeidsovereenkomsten. De balans tussen werk en privé is minder, de baanonzekerheid is groter en ze voelen zich eerder uitgeput. Hoe kan dit beter?

Dit doet EUR

Zo zijn de kansen op de kaart verdeeld

In welke Nederlandse wijken hebben kinderen de beste kans om armoede achter zich te laten? Dat vind je op de door EUR-onderzoekers ontwikkelde KansenKaart.

Econoom Bastian Ravesteijn vertelt bij Studio Erasmus over de Kansenkaart.
Anne Gielen

"Maar de prioriteit is helder: we moeten iets doen aan de kansenongelijkheid in onze samenleving"

Van veel jongeren die zijn aangewezen op een uitkering, hadden de ouders en soms zelfs de grootouders ook een uitkering. Dat laat onderzoek zien.

Anne Gielen

Hoogleraar Arbeidseconomie en Beleid

Inzichten vanuit haar studie
Studentdocent Femke tijdens de les
Studentdocent Femke helpt tijdens de les.

Gelijke kansen in het onderwijs

Van kansenongelijkheid is sprake als leerlingen met dezelfde talenten door hun specifieke achtergrond niet dezelfde resultaten behalen in het onderwijs. Onze universiteit werkt ook op dit vlak om kansengelijkheid te bevorderen. Zoals met het project NIEUWsgierig. EUR-studenten geven daarin les aan kinderen die net in Nederland zijn.

Leren om nieuwsgierig te zijn
Fietsers en wandelaars over de Erasmusbrug.
Jelte Lagendijk

Weggezet als tokkie

Er is een 'empathiemuur' tussen praktisch en theoretisch geschoolden. Dat komt naar voren uit onderzoek van hoogleraar en ex-mavoscholier Jeroen van der Waal. "Mensen met een praktische opleiding merken dat theoretisch opgeleiden hen wegzetten alsof ze 'tokkies' zijn."

Leren van het onderzoek

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen