De opleiding volgen waar jij van droomt. Op de plek wonen waar jij wil wonen. En toegang tot zorg wanneer jij dat nodig hebt. In de ideale wereld is dit mogelijk voor iedereen. We zien alleen dat de kansen niet gelijk verdeeld zijn. Hoe kunnen we dit verbeteren?

Kansenongelijkheid in de samenleving
Onderbetaling en slechte arbeidsomstandigheden. Kinderen van ouders met een uitkering komen vaak ook in een vergelijkbare situatie terecht. Ook in Nederland zijn de kansen niet gelijk verdeeld. Bovendien worden jouw kansen in het leven al bij de geboorte bepaald door de wijk waarin je wordt geboren. Verschillende EUR-wetenschappers doen onderzoek naar deze thema’s. Ze werken aan verbetering.

Langer vaderschapsverlof na EUR-onderzoek
Familiesocioloog Renske Keizer ging in 2016 langs bij Lodewijk Asscher, de toenmalig minister van Sociale Zaken. Ze leverde daar input voor een wetsvoorstel: ouderschapsverlof voor partners naar 5 weken. Dat is een grote stap vooruit. “Toen ik mijn onderzoek naar vaderschap startte, hadden vaders nog maar recht op twee dagen betaald verlof. Dat werpt barrières op om vanaf de start betrokken te zijn bij de opvoeding", vertelt Keizer.
Zo zijn de kansen op de kaart verdeeld
In welke Nederlandse wijken hebben kinderen de beste kans om armoede achter zich te laten? Dat vind je op de door EUR-onderzoekers ontwikkelde KansenKaart.


Platformwerk: stressvol en ongezond
Eten bestellen via Thuisbezorgd, een taxirit via Uber of huishoudelijke hulp via Helping. Allemaal voorbeelden van platformwerk. Uit onderzoek blijkt dat werkervaringen van platformwerkers vaker negatief zijn dan van mensen met andere arbeidsovereenkomsten. De balans tussen werk en privé is minder, de baanonzekerheid is groter en ze voelen zich eerder uitgeput. Hoe kan dit beter?

Gelijke kansen in het onderwijs
Van kansenongelijkheid is sprake als leerlingen met dezelfde talenten door hun specifieke achtergrond niet dezelfde resultaten behalen in het onderwijs. Onze universiteit werkt ook op dit vlak om kansengelijkheid te bevorderen. Zoals met het project NIEUWsgierig. EUR-studenten geven daarin les aan kinderen die net in Nederland zijn.
