Over Geluk

Geluk verwijst naar een duurzame staat van tevredenheid en een overwegend positieve gemoedstoestand. Waar tevredenheid vooral betrekking heeft op hoe iemand over zijn of haar leven denkt, heeft een positieve gemoedstoestand te maken met hoe iemand zich doorgaans voelt, gekenmerkt door positieve emoties zoals blijdschap en enthousiasme.

Er zijn verschillende redenen waarom geluk belangrijk is:
 

Geluk als doel

De slotzin van sprookjes — en ze leefden nog lang en gelukkig — geeft goed weer waar veel mensen uiteindelijk naar streven: een lang en gelukkig leven voor zichzelf en hun naasten.

Geluk als voorspeller van gedrag

Omdat mensen streven naar geluk, is de verwachte geluksopbrengst een cruciale voorspeller van gedrag. Dit kan variëren van werkmotivatie van medewerkers tot consumptiegedrag van burgers. 

Groter geluk biedt voordelen

De wetenschap laat zien dat organisaties met gelukkige medewerkers succesvoller zijn. Het zorgt voor productievere medewerkers, minder verzuim en minder verloop. Gelukkige burgers dragen ook bij aan een succesvollere samenleving. Zo zijn ze meer maatschappelijk betrokken en hebben ze minder vaak gezondheidsproblemen. 

(Keuze)gedrag is niet altijd optimaal voor geluk

Het geluksgevoel van mensen in Nederland en wereldwijd stagneert. Bij organisaties lopen veel medewerkers rond die niet gelukkig zijn met hun werk. Dit komt doordat het (keuze)gedrag van mensen en organisaties niet altijd goed aansluiten op het bevorderen van geluk.

Geluk als graadmeter voor beleid

Mensen kunnen zelf het beste oordelen over hun ervaren kwaliteit van leven. Geluk wordt daarom vaak gemeten door mensen zelf te vragen naar hoe gelukkig en tevreden zij zich voelen. Dit biedt de mogelijkheid om op een effectieve manier te vragen naar een ultiem doel van mensen — gelukkig zijn — en te analyseren welke aspecten en welk beleid hier het meeste aan bijdraagt.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen