Eetomgeving - Lekker voor je!

Een Stadswandelingen podcast met Bob Richters & Joreintje Mackenbach

De fastfoodtenten zijn niet meer weg te denken uit Rotterdam. We krijgen vaak slecht eten door onze strot geduwd. Bij veel deskundigen schiet dit in het verkeerde keelgat, want ongezond eten heeft grote gevolgen. Bovendien lijken bepaalde wijken slechter af te zijn dan andere buurten. Waarom is het zo moeilijk om gezond te eten? Hoe kan het dat we verslaafd zijn geraakt aan vet, zout en suiker? Kunnen we hier eigenlijk wel iets aan doen? Dat wordt duidelijk tijdens de wandeling door de Rotterdamse eetomgeving.

In deze aflevering van Stadswandelingen gaan we op pad met Bob Richters en Joreintje Mackenbach, waarmee we in gesprek gaan over de, vaak ongezonde, voedselomgeving in Rotterdam.

Uit de podcast

“Wij denken dat we onze eigen keuzes maken, maar eigenlijk wordt dat voor een heel groot deel beïnvloed en zelfs bepaald door een partij die eten en drinken verkoopt. Is het niet raar dat dat een partij is die geld probeert te verdienen?”

Joreintje Mackenbach

Epidemioloog en universitair docent

‘Lekker voor je!’ spat van het scherm wanneer je Hotspot Hutspot googelt. Met dit initiatief biedt Bob Richters een gezond alternatief voor de Rotterdammers die dat het hardst nodig hebben. De sociaal ondernemer noemt dit ‘crisiscatering’, voor wie een warme, gezonde en lekkere maaltijd niet vanzelfsprekend is. Lekker én gezond, kan dat? Richters laat zien van wel. Gewapend met de schijf van vijf probeert hij dagelijks de verschillen in voedingspatronen tussen arm en rijk te verkleinen. Richters legt uit waarom dit essentieel is.

Joreintje Mackenbach onderstreept het verschil in eetgedrag onder Rotterdammers door het uiteenlopende voedselaanbod in de stad te schetsen. We beginnen onze wandeling in de Zwart Janstraat, de ultieme plek voor een snelle ongezonde hap. Mackenbach heeft de Rotterdamse voedselomgeving de afgelopen 15 jaar sterk zien veranderen. Verschillende omgevingsfactoren, zoals de fastfoodtenten zelf, blijken van invloed te zijn op onze, vaak onbewuste, ongezonde voedselkeuzes.

Over de gasten

Bob Richters
Sociaal ondernemer en oprichter van Hotspot Hutspot

Bob Richters is sociaal ondernemer en begrijpt hoe belangrijk voeding is. Alles benutten, of het nu voedsel, spullen of mensen zijn - dat is de filosofie van zijn project Hotspot Hutspot. Hij bezorgt dagelijks warme en gezonde maaltijden aan meer dan 125 adressen in Rotterdam. Het is een levendig voorbeeld van sociale duurzaamheid, waarmee Richters in de Duurzame top 100 staat.

Joreintje Mackenbach
Epidemioloog en universitair docent 

Joreintje Mackenbach is geregistreerd epidemioloog en universitair docent bij de afdeling Epidemiologie en Data Science van het onderzoeksinstituut Amsterdam Public Health, gevestigd in het VU medisch centrum. Zij doet onderzoek naar hoe de externe factoren in onze voedselomgeving het voedselaanbod, de voedselkeuzes en de gezondheid van mensen beïnvloeden. Samen met haar collega’s van het Erasmus MC heeft zij onderzocht hoe in 15 jaar tijd het voedselaanbod in Rotterdam is veranderd.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen