Kernteam en dagvoorzitters

Het Programma voor Commissarissen en Toezichthouders wordt gedragen door het kernteam van dagvoorzitters. Elk kernteamlid is verantwoordelijk voor de ontwikkeling en inhoud van zijn of haar specifieke module. Leden van het kernteam treden op als dagvoorzitter bij zijn of haar module. 

 • Drs. J.H.P.M. (Jan) Stolker

  Jan Stolker is dagvoorzitter van de module “Inzicht in Toezicht”.

  Jan is adviseur op het gebied van ondernemingsstrategie, financiering en corporate governance, met name in turn-around situaties. Hij was hij onder meer werkzaam als Managing Director bij ABN AMRO Bank, CEO van ABN AMRO Capital, CEO van NeSBIC Investment Funds II en Indivers en vervulde 22 (internationale) commissariaten en toezichtfuncties bij bedrijven en non profit organisaties. Jan studeerde bedrijfseconomie en openbare financiën aan de Erasmus Universiteit. Bekijk cv op LinkedIn.

 • ir. A.G. (Annemieke) Nijhof MBA

  Annemieke Nijhof is algemeen directeur bij Deltares en dagvoorzitter van de module Onderneming, maatschappij en corporate governance. Voorheen was zij onder meer CEO bij Tauw Nederland en als Directeur-Generaal Water, verantwoordelijk voor het waterbeleid van Nederland. Annemieke is benoemd tot overheidscommissaris bij De Nederlandsche Bank en lid van de Raad van Toezicht van het KNMI. Eerder was zij commissaris bij o.a. Naturalis, Evides en bij het Institute for Hydraulic.

  Annemieke Nijhof studeerde cum laude af in de chemische technologie aan de Universiteit van Twente. Bekijk cv op LinkedIn.

 • A.P.M. (Ada) van der Veer-Vergeer

  Ada van der Veer is boardroom consultant op het gebied van strategie en corporate governance en mediator en directeur van Stranergy. Ada is dagvoorzitter van zowel de module 'Onderneming, Maatschappij en Corporate Governance' als de module 'Inzicht in Toezicht'. Voorheen bekleedde Ada onder meer directieposities in de financiële wereld, waaronder voorzitter van Staal Bankiers, hoofddirectie van Achmea Bank Holding en CEO Currence, en was ze in 1989 de eerste Nederlandse vrouwelijke bankdirecteur. Ook was zij voorzitter van de Nederlandse Monitoring Commissie Accountancy.

  Ze is commissaris bij onder meer DEGIRO, Arcadis Nederland, Alliander, en adviseur en bestuurslid bij meerdere organisaties waaronder de beschermingsstichtingen van Nedap en Fugro. Bekijk cv op LinkedIn.

 • drs. H.W.M.W. (Henk) ten Cate RA MBA

  Henk ten Cate RA heeft Econometrie (RUG), Business Administration (MBA, Pittsburgh, USA) en Accountancy (EUR) gestudeerd. Hij is vanaf de oprichting bij het programma voor Commissarissen en Toezichthouders betrokken en verantwoordelijk voor de module ‘Finance’. Henk is eindverantwoordelijk bestuurder en adviseur geweest o.a. als CFO van beursgenoteerde ondernemingen en binnen de semi-overheid. In deze periode had hij diverse (internationale) commissariaten. Hij was werkzaam bij Unilever. Verder als financieel directeur binnen Coöperatie Cosun en global board member HRM bij de fusiecombinatie VanderHave/Astra Zeneca. Na CFO van Heijmans NV en ARCADIS NV werd hij CFO&VP van de board van Royal GEAGrasso NV (wereldwijde koeling). Henk heeft twee faculteiten en het CvB van de Erasmusuniversiteit geadviseerd bij bestuurlijke problematiek. De Minister van EZ benoemde hem in 2016 als lid RvB van de gefuseerde KVK (Kamer van Koophandel). In 2020 heeft hij als Directeur Bedrijfsvoering a.i. deel uitgemaakt van het dagelijks- en het algemene bestuur van de Hoge Raad der Nederlanden. Henk heeft plezier in golf, architectuur en het modereren van het EUR Commissarissenprogramma. Bekijk cv op LinkedIn.

 • drs. J.P. (Jacqueline) Rijsdijk

  Jacqueline Rijsdijk is medeoprichter van Partner in Toezicht en dagvoorzitter van de module 'Juridisch kader en board room dynamics'. Zij is commissaris bij Deloitte Nederland, voorzitter van de Raad van Commissarissen van het Triodos Groenfonds, voorzitter van de Raad van Toezicht van het Triodos Fair Share Fonds en lid van de Raad van Toezicht van Royal Cosun.

  Jacqueline studeerde Economie aan de Erasmus Universiteit. Bekijk cv op LinkedIn.

 • drs. B. (Bert) Iedema RA

  Bert Iedema begeleidt Raden van Commissarissen en Raden van Toezicht bij zelfevaluaties, coacht bestuurders en commissarissen en is boardroom adviseur. Zijn specialiteit is ‘verhoging van EQ en Intuïtie skills in de boardroom’ en hij is dagvoorzitter van de module ‘Strategie & Risk Management’ en de Masterclass Emoties in de Boardroom. Daarvoor doorliep Bert een internationale financiële en general-management carrière bij onder meer Sara Lee, SHV en Friesland Campina en was hij CEO van het Amerikaanse beursgenoteerde concern EaglePicher Holding. Tijdens zijn studiejaren richtte hij het Luzac College op.

  Bert heeft ruim twintig commissariaten vervuld in de profit en non-profit sector in vijf landen, in diverse bedrijfstakken en eigendomsstructuren. Momenteel is hij voorzitter RvC bij twee ondernemingen.

  Bert studeerde economie en accountancy aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Bekijk cv op LinkedIn.

 • mr. E.J.M. (Liesbeth) van Laak

  Liesbeth van Laak is Director van het Erasmus Governance Institute. Naast haar werkzaamheden daarvoor is zij trainer in de Beroepsopleiding Advocaten en faciliteert zij voor EY ‘Highest Performing Teams’. Daarnaast, doet zij zelfevaluaties van Raden van Commissarissen en Raden van Toezicht en ondersteunt zij Raden en besturen om (nog) beter te functioneren. Voorheen werkte zij als secretaris bij het Centraal Bureau voor de Rijn- en Binnenvaart, een belangenbehartiging- werkgeversorganisatie voor ondernemers in de Rijn- en Binnenvaart. Daarna werkte zij als advocaat bij Van Anken Knüppe Damstra, inmiddels AKD in Rotterdam. Sinds 2021 is zij lid van de Raad van Toezicht van LMC-VO, een scholengroep van 23 voortgezet onderwijs scholen in Rotterdam.

  Liesbeth studeerde Nederlands recht aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Bekijk cv op LinkedIn.

 • drs. H.C.J. (Harmen) Ettema RA

  Harmen Ettema is Chief Financial and Risk Officer van verzekeringsmaatschappij de Vereende. .Hiervoor was hij CFO/CRO bij Nationale Borg (2015-2018). Harmen is registeraccountant, bedrijfseconoom en econometrist, en heeft een zeer brede en gevarieerde werkervaring. Zijn financiële fundament heeft hij gelegd in zijn accountancycarrière bij KPMG (1990-1995) en bij PwC (1995-2001) waar hij partner was met als specialisatie 'Analytical Intelligence Service'. Nadien was hij directeur van reclamebureau Publicis DialogKHY en heeft hij vele organisaties en directies begeleid bij de (financiële) business case en het verbeteren van de management control. Vanaf 2003 heeft hij veel ervaring opgedaan als toezichthouder en (interim) directeur bij (o.a.) Gardena Nederland, Deen Supermarkten, Amarant Bakkersholding, Coöperatie Intres UA, Euretco BV, Livera, Biketotaal, APX Power Exchange, Victoria Trading UA en het Westfries Gasthuis.

  Harmen is al vele jaren betrokken bij het geven van opleidingen aan de Erasmusuniversiteit en eerder ook aan de Universiteit van Groningen, het Nationaal Register en Universiteit Nijenrode. Bekijk cv op LinkedIn.

 • mr. T.L. (Tanja) Nagel

  Tanja Nagel heeft een lange loopbaan in de financiële sector. Na de afronding van haar studie rechten aan de Universiteit Utrecht begon zij haar carrière in 1985 bij Amro Bank. In 1986 maakte zij de overstap naar Van Lanschot Bankiers waar zij verschillende functies uitoefende, laatstelijk als Concern Directeur Private Banking Nederland. Van 2009 tot 2017 was zij voorzitter van de Raad van Bestuur van Theodoor Gilissen Bankiers.

  Tanja heeft daarna een portefeuille opgebouwd van toezichthoudende functies. Zij is bestuursvoorzitter van het Dutch Security Institute, en commissaris bij EY Nederland en PNO Consultants. Verder is zij Lid van de Raad van Toezicht van Stichting Oncode en lid van de Raad van Toezicht van de Veerstichting, en is zij regelmatig te gast in het boardroompanel in het programma “zaken doen” op BNR. Bekijk CV op LinkedIn.

   

 • dr. W.P. (Willem Peter) de Ridder

  Willem Peter de Ridder is strategieconsultant, postacademisch docent en spreker. Als directeur van Futures Studies ondersteunt hij organisaties bij het verkennen van de toekomst en het formuleren van een toekomstbestendige strategie. Hij verzorgt keynotes op congressen en medewerkersbijeenkomsten, geeft strategieworkshops voor managementteams en doceert in executive programma’s van onder andere de Erasmus Universiteit Rotterdam en TIAS. Daarnaast is hij commissaris met een strategisch, financieel-economisch en digitaal profiel. In 2016 is zijn boek “Digital by Default” over strategisch management in de digitale transformatie gepubliceerd en in 2020 verscheen zijn boek “Winnen met kunstmatige intelligentie”. Hij schrijft ook regelmatig blogs op www.futuresstudies.nl. Willem Peter de Ridder heeft van 1994 tot 2016 management- en directiefuncties vervuld in binnen- en buitenland voor BP en Aegon. Hij heeft gewerkt in Nederland, Zuid-Korea, Polen, het Verenigd Koninkrijk, Ierland en Duitsland. Van 1988 tot 1994 heeft hij Bedrijfseconomie en Japankunde gestudeerd aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. In 2006 is hij gepromoveerd aan de Universiteit van Tilburg. Zijn dissertatie was getiteld “Risicobeheersing met toegevoegde waarde. Een actieonderzoek naar de introductie van operationeel risicomanagement bij een verzekeringsbedrijf”. Bekiijk CV op LinkedIn.

Vergelijk @count opleiding

 • @title

  • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen