Programma voor Commissarissen en Toezicht houders: Docenten en Gastsprekers

De docenten van het Programma voor Commissarissen en Toezichthouders bekleden vooraanstaande posities in het bedrijfsleven en not-for-profit organisaties en zijn stuk voor stuk deskundigen op hun vakgebied.

drs. H.W. Breukink

Commissaris bij ING Group, Brink Groep en Gemeentemuseum Den Haag, Voorzitter Commissaris bij Nieuwe Steen Investments (NSI). Voorzitter Raad van Toezicht Hogeschool InHolland. Oprichter Development Dialogue voor coaching executives.

mr.drs. G. Boon RA

Commissaris en adviseur. Raad Ondernemingskamer. Voorzitter RvC Albron. Lid RvC KPMG en lid RvT Initiatief Duurzame Handel. Ex-CFO Nutreco.

drs. M. Bruel

Partner bij Mesa-fbc, commissaris en stichtingsbestuurder in verschillende familiebedrijven, auteur van “Uitblinken als Familiebedrijf” en “Beursgang voor het familiebedrijf”. Promoveert op het thema eigendomsverhoudingen in het familiebedrijf.

prof.dr. Th.W.A. Camps

Bestuursvoorzitter Berenschot Groep B.V. en hoogleraar Organisatiekunde en Bestuurskunde aan Tias School for Business and Society van Tilburg University.
Daarnaast vervult hij diverse commissariaten waaronder het voorzitterschap van de Raad van Commissarissen van ARN B.V. en van de Rabobank Rijk van Nijmegen en het voorzitterschap van de Raad van Toezicht van KRO-NCRV.

prof.dr. L.J. Gunning-Schepers

Universiteitshoogleraar Gezondheid en Maatschappij bij de UvA en president-commissaris bij Schiphol, commissaris bij zorgverzekeraar ONVZ en toezichthouder bij het VSBfonds.

prof.dr. M.N. Hoogendoorn RA

Hoogleraar externe verslaggeving, voormalig partner bij EY, raad-plaatsvervanger Ondernemingskamer. Bijzonder raadsadviseur jaarrekeningenrecht Ministerie van Veiligheid en Justitie. drs.

Mevrouw mr C.M Insinger MBA

Naast een doctoraal fiscaal recht Leiden heeft Charlotte Insinger een MBA behaald aan de IMD in Lausanne.
Zij heeft tussen 1989 en 2010 (management en bestuurlijke) rollen vervuld bij de Royal Dutch Shell Group, Robeco en het Erasmus Universitair Medisch Centrum. Sindsdien is zij professioneel toezichthouder en vervult zij regelmatig rollen in opdracht van de Ondernemingskamer. Haar huidige toezichthoudende functies zijn bij SNS Bank, Vastned, Delta, Hogeschool Rotterdam en de Luchtverkeersleiding Nederland

drs A.W.H. (Arnoud) Klerkx

Is lid van de raad van bestuur bij de Kramp Groep als Chief Digital Officer en CIO, waarbij hij verantwoordelijk is voor e-business, digitalisering en de IT-voorziening. Hij heeft meer dan 20 jaar ervaring in klantbediening, innovatie, digitaal en IT in zowel management advies rollen (Accenture en Gartner) als ook senior lijnmanagement posities (Robeco, Ziggo en Sanoma Learning). Hij heeft tevens meer dan 10 jaar ervaring als commissaris bij onder andere de landelijke woningcorporatie voor ouderen Habion en de Consumentenbond met als aandachtsgebieden IT, digitalisering en klantbediening. Hij is auteur van diverse (wetenschappelijke) artikelen over Toezicht op IT. In 2015 is hij in Nederland verkozen tot CIO van het jaar

mr. W.D. van Leeuwen

Governance maatschappelijke ondernemingen. Directeur CS&G Consultancy, voorzitter RvC Vivare, vicevoorzitter RvC Stadgenoot, voorzitter SWV Rijn & Gelderse Vallei (onderwijs).

mevr. M.R. Milz

Monika Milz studeerde in München, later in Rotterdam en Rochester NY; zij heeft een achtergrond in de financiële sector. Vanaf 1980 werkte zij in diverse management functies, 20 jaar voor ABN Amro en 10 jaar voor Rabo Bank. Haar expertise gebieden zijn Corporate Banking en Human Resources Management. Sinds 2011 richt zij zich op toezicht. Zij is partner bij Governance Support, een gespecialiseerde ondersteuner voor toezicht en bestuur.
Ook is zij commissaris bij o.a. de Volksbank ( voorheen SNS Reaal), bij Handelsveem Beheer BV en lid van de StAK Parnassia Groep en Arbo Unie. In opdracht van het Ministerie van EZ is zij voorzitter van de Green Deal Board

prof.dr. G.D. Minderman

Hij was tussen 2007 en 2017 hoogleraar Public Governance aan de Vrije Universiteit en doceert nu Value Management aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, University of  Stellenbosch (SA) en George Mason University (Arlington, VA/USA). Hij is voorzitter raad van commissarissen Volkshuisvesting Arnhem en Parteon (Zaanstreek) en voorzitter van de Vluchtelingenorganisatie van de Europese Raad van Kerken (CCME).

Drs. J.W. Muste

Chief Strategy Office Cofra Holding AG. Actief als privé-investeerder en non-executive board member van disruptive start-ups. Bestuurslid Stichting Partnership Foundation. Voorheen o.m. Partner Strategy Consulting PwC en Senior Vice President Corporate Development Wolters Kluwer.

prof.mr. G. Raaijmakers

Partner bij NautaDutilh te Amsterdam en hoogleraar Ondernemings- en Effectenrecht aan de VU te Amsterdam. Tevens lid van de Regeringscommissie Vennootschapsrecht.

Mr. H.Th.E.M. R. Rottinghuis,

Henk is oud CEO Pon Holdings BV, Lid Raad van Commissarissen Blokker Holding NV, Royal Bank of Scotland N.V., Commissaris Detail Result Groep (supermarkten), Voorzitter Raad van Commissarissen en Stork.

prof.mr. S.R. Schuit

Voormalig advocaat en partner Allen & Overy, Emeritus hoogleraar Internationaal Commercieel en Financieel Recht aan de Universiteit Utrecht, hoogleraar Corporate Governance Nyenrode, voorzitter raad van toezicht Stichting Pensioenfonds Medisch Specialisten, commissaris bij een aantal (beursgenoteerde) ondernemingen.

mr. H.A. Sijnja

Corporate partner bij Baker McKenzie en bestuurslid van de Juvenile Diabetes Research Foundation (JDRF).

mr. W.F.C. Stevens

Voormalig senior partner bij Baker & McKenzie Amsterdam N.V., voormalig senator voor het CDA. Lid van de Raad van Commissarissen AZL en voorzitter van de Stichting VEROZ.

prof.dr. J. Strikwerda CMC

prof. dr. J. (Hans) Strikwerda is zelfstandig adviseur werkzaam in Nederland, partner van Balancefirst in Düsseldorf, en hoogleraar Organisatie & Verandering (Internal Governance) aan de Universiteit van Amsterdam. Daarvoor was hij partner van Nolan, Norton & Co, werkzaam bij ATOS-consulting, KPMG, Philips en het Ministerie van Economische Zaken.

Mevrouw A.P.M. van der Veer-Vergeer

Eigenaar, Stranergy (Boardroom Consultancy), en onder meer Voorzitter Monitoring Commissie Accountancy, Voorzitter Raad van Commissarissen Arcadis Nederland, Commissaris Alliander N.V. en Commissaris LeasePlan Corporation N.V.

drs. H. van de Ven

Is bedrijfseconoom en register controller. Vanuit zijn controlling achtergrond heeft hij ook een goed oog voor IT risico management. Is CIO bij Nutreco.

Mr. A.J. Wiggers

Partner en notaris bij DLA Piper. Oprichter en redacteur van governance magazine ‘De Commissaris’. Auteur van Handboek voor de Participatiecommissaris.

mr. T. van Wijngaarden

Partner bij Eversheds advocaten en notarissen te Amsterdam, lid van de Raad voor de Jaarverslaggeving alsmede lid van de Commissie Governance, Risk en Compliance (GRC) van het NBA.