ERMeCHS Research Seminar

Datum
dinsdag 7 nov 2023, 15:30 - 16:30
Type
Seminar
Gesproken taal
Engels
Voeg toe aan agenda
Smartphone in hand

Het volgende ERMeCHS reseach seminar vindt plaats op dinsdag 7 November van 15:00 – 16:00 in Thiel C1-1. Het seminar is ook online te volgen via Zoom. Contact Daniel Trottier (trottier@eshcc.eur.nl) voor meer informatie.

Documenting the Politics of Media Scarce Communities

Greg Elmer and Stephen J. Neville

We stellen voor om een dialoog aan te gaan met de politieke macht van digitale media door de lens van documentatie, of beter gezegd het gebrek aan mediadocumenten of -objecten. Tegenover theorieën van media-"overvloed" en "overbelasting" die het sociaal-politieke leven schijnbaar te veel bepalen (Andrejevic, Boczkowski 2021), ontwikkelen we een theorie van mediaschaarste als erkenning van de mediatisering van het sociale en politieke leven (Elmer 2020). Terwijl theorieën over mediaovervloed de desintegratie van het vertrouwen van het publiek in journalistiek, politici, experts en zelfs feiten benadrukken, stelt het mediaschaarste raamwerk de politieke implicaties van het verlies van eigen mediadocumenten en objecten ter discussie, of het nu familiefoto's, dagboeken, brieven of video's zijn.

Greg Elmer

Greg Elmer is voorzitter van Bell Media Research en hoogleraar Communicatie & Cultuur aan Toronto Metropolitan University (voorheen Ryerson University). Hij heeft een aantal boeken gepubliceerd over digitale politieke communicatie, mediasurveillance en mediafinancialisering. Zijn meest recente artikelen zijn verschenen in Computational Culture, het Canadian Journal of Communication en Media, Culture and Society. Greg heeft drie bekroonde documentaires geproduceerd en geregisseerd. Zijn speelfilm The Canadian Delegation (2018) draaide op filmfestivals over de hele wereld. Momenteel schrijft hij een boek over de geschiedenis van de financialisering van nieuwe media.

Stephen J Neville

Stephen J. Neville is promovendus in het gezamenlijke programma in Communicatie en Cultuur aan York University en Toronto Metropolitan University in Toronto, Canada. Stephen is onderzoeksmedewerker bij het Infoscape Lab en lid van het Institute for Research on Digital Literacies. Zijn onderzoek naar het snijvlak van mediatechnologie, geluid en surveillance is gepubliceerd in Convergence, Surveillance & Society, Social Media & Society, Canadian Journal of Communication en Journal of Sonic Studies. Zijn proefschrift onderzoekt hoe de gelijkstelling van stilte met de dood in biopolitieke logica's dient om de hedendaagse proliferatie van sonische vormen van surveillance te normaliseren.

Greg en Steve waren in het voorjaar van 2018 gastonderzoekers aan de Erasmus Universiteit. Hun boek The Politics of Media Scarcity, dat in 2024 verschijnt bij Routledge, is deels geïnspireerd op gesprekken en wetenschappelijke uitwisselingen tijdens hun bezoek aan de Erasmus Universiteit in 2018.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen