Derde Nationale Geschiedenisonderwijsconferentie

Burgerschapsvorming

Op vrijdag 10 maart 2017 organiseerde de VGN (de Vereniging van docenten geschiedenis en staatsinrichting in Nederland), in samenwerking met de afdeling Geschiedenis van de Erasmus Universiteit Rotterdam, op het Binnenhof in Den Haag het derde Nationale Geschiedenisonderwijscongres - een nascholingsconferentie met als thema Burgerschapsvorming. Actueel en relevant door het geschiedenisonderwijs. 

Naar aanleiding van het vorig jaar verschenen rapport Ons Onderwijs 2032 van de commissie-Schnabel stond burgerschapsvorming op de kaart als een van de centrale doelen van het eenentwintigste-eeuwse onderwijs. Op het derde Nationale Geschiedenisonderwijscongres stond de relatie tussen geschiedenisonderwijs en burgerschapsvorming centraal. 

Programma

In het ochtendprogramma reflecteerden prof.dr. Siep Stuurman (em.  Erasmus Universiteit Rotterdam / Universiteit Utrecht) en dr. Jan Drentje (Rijksuniversiteit Groningen) op het thema Burgerschapsvorming en de relatie met het geschiedeniscurriculum. Hierop volgde een discussie met de zaal over dit uiterst relevante thema.

In het middagdeel werd dit thema in tal van nascholingsworkshops voor geschiedenisdocenten uitgewerkt. Zie hiervoor de website van VGN. Ook zal VGN een visienota over geschiedenisonderwijs en burgerschapsvorming presenteren.