Een toolkit met aanbevelingen voor communicatie richting en begeleiding van buitenlandse spelers in het professionele voetbal.

Toolkit gemaakt door Nick Romeijn en Jacco van Sterkenburg
Soccer player walking with ball across soccer field
Football players, playing on a field

Samen met de wereldwijde spelersvakbond FIFPro hebben buitenpromovendus Nick Romeijn en prof. dr. Jacco van Sterkenburg een toolkit gemaakt met aanbevelingen voor communicatie richting en begeleiding van buitenlandse spelers in het professionele voetbal. Met een buitenlandse transfer kiezen deze - vaak jonge - voetballers er niet alleen voor om voor een nieuwe club te spelen, maar ook om naar een ander land te verhuizen. Ze moeten een sociaal leven opbouwen, een vreemde taal leren, een andere cultuur begrijpen en krijgen te maken met verschillende communicatie- en speelstijlen bij hun nieuwe club. Dit kan uitdagend zijn omdat ze tegelijkertijd hun oude leven, familie en vrienden actherlaten.

In samenwerking met de FIFPro zijn 26 spelers geïnterviewd en 150 voetbalexpats bevraagd via een enquête over hun persoonlijke ervaringen in het buitenland. Het onderzoek richtte zich op de obstakels die ze hebben ervaren, wat er goed ging en wat ze qua begeleiding zouden veranderen als ze het zelf voor het zeggen zouden hebben. Op basis van hun aanbevelingen is er een handleiding opgesteld die als leidraad kan dienen voor IHRM (International Human Resource Management) in het professionele voetbal. Hierin komen thema's als interculturele communicatie, taalvaardigheid en 'culture shock' aan bod.

De aanbevelingen zijn opgemaakt door FIFPro en onlangs opnieuw onder de aandacht gebracht tijdens de transferdeadline van januari. De slotdag van de transfermarkt, waarop spelers de overstap naar een andere club kunnen maken. 

De volledige toolkit is hier te vinden.

Nick is werkzaam bij de Sportraad Amsterdam. Dit betekent dat hij zijn advieswerk voor de gemeente Amsterdam direct kan combineren met zijn onderzoek als buitenpromovendus aan de ESHCC.

Onderzoeker
Onderzoeker

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen