EUR draagt bij aan advies over voetbal en racisme voor Benelux politici in Brussel

Dr. Jacco van Sterkenburg

Vrijdag 7 februari geeft dr. Jacco van Sterkenburg (ESHCC) een presentatie over voetbal en racisme in het gebouw van de Belgische Senaat in Brussel. Doelgroep zijn politici uit Nederland, Belgie, Frankrijk en Duitsland.

Onderdeel van de presentatie zijn aanbevelingen om het probleem van voetbal en racisme op holistische manier aan te pakken door maatregelen op micro -, meso- en macro niveau. Onder andere gaat het dan om adresseren van institutionele vormen van racisme binnen voetbalstructuren en aandacht voor de rol van social media en mainstream media als voedingsbodem voor meer expliciete vormen van racisme in bijvoorbeeld stadions.

Toehoorders zijn de leden van de zogenaamde Commissie Justitie. Naast de drie lidstaten van de Benelux zullen ook de Duitse deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen (RNW) en de Eurometropool Lille-Kortrijk-Tournai betrokken zijn. Deze regio’s hebben vergelijkbare problemen tijdens belangrijke voetbalwedstrijden. De informatieve gesprekken dienen als input voor een mogelijke aanbeveling van het Benelux parlement aan het Comité van Ministers (van de Benelux) tot bijvoorbeeld nauwere samenwerking, uitwisseling, gezamenlijke initiatieven, e.d.
Het thema van voetbal en racisme staat sinds eind november 2019 op de politieke agenda in Nederland na racisme gericht tegen Excelsior-speler Mendes Moreira tijdens een wedstrijd in de Keukenkampioendivisie. Ministeries en KNVB hebben de handen ineengeslagen om tot een plan van aanpak te komen dat zaterdag 8 februari as. wordt gepresenteerd in Amsterdam.