Gijsbert Oonk op Radio 1 over diversiteit in de nationale elftallen op het EK

Portrait picture of Gijsbert Oonk

Het EK is begonnen. Frankrijk staat bij velen bovenaan als het gaat om kanshebber voor de titel. En ze hebben ook nog eens het meest diverse team. Maar liefst twintig van de zesentwintig spelers zou ook voor een ander land uit kunnen komen. Gijsbert Oonk, hoogleraar migratie, burgerschap en identiteit, was op dinsdag 16 juni te gast in het Radio 1 programma Nieuws en Co om het hier over te hebben.

In het Programma Nieuws en Co vertelt Gijsbert Oonk dat deze diversiteit onder andere te maken heeft met het koloniale verleden van het land. Hetzelfde geldt voor landen als Engeland en Nederland. Twaalf spelers van het Nederlands elftal hadden ook voor een ander land kunnen uitkomen. De meeste van hen hebben een Surinaamse achtergrond, zoals Georginio Wijnaldum.

De Franse voetballer Kylian Mbappé kan zelfs voor drie landen uitkomen. Gijsbert Oonk over de sterspeler van het Frans nationaal elftal: “Mbappé’s vader komt uit Kameroen, zijn moeder komt uit Algerije en hij is zelf in Frankrijk geboren en opgegroeid. En hij verenigt daarmee in zijn leven de identiteit van de koloniale migranten, van de arbeidsmigranten en van de mensen die net als hij in Frankrijk zijn geboren. Iedereen kan zich met hem identificeren en daarom is EK in Kameroen ook heel populair.”

Meer informatie

Luister het interview met Gijsbert Oonk hier terug.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen