Jesper Verhoef krijgt twee beurzen voor het onderzoeken van LHBTQI+ websites

LHBTQI+ colored heart

Historicus en mediawetenschaper Dr. Jesper Verhoef van Erasmus School of History, Culture and Communication (ESHCC) is door de Koninklijke Bibliotheek (KB) in Den Haag geselecteerd als KB Researcher-in-Residence 2023. Jesper heeft vanwege zijn als baanbrekend aangemerkte onderzoek een beurs gekregen. Hij zal gedurende een half jaar onderzoek doen naar de cruciale rol die het web speelt in het leven van LHBTQI+-gemeenschappen.

De ‘queer web sphere’

Jespers stelt in zijn onderzoek de vraag hoe de Nederlandse ‘queer web sphere’ eruitzag en welke veranderingen deze heeft ondergaan. Daarmee schijnt hij een licht op en draagt hij bij aan de emancipatie(strijd) van queers, een groep die vaak onzichtbaar is in historisch werk. En dat is volgens Jesper van groot belang: “Nederlanders heten tolerant te zijn richting LHBTQI+-gemeenschappen, maar onderzoek wijst uit dat dit in de praktijk zwaar tegenvalt. Zichtbaarheid – óók in historisch onderzoek – is cruciaal om hierin verbetering te brengen.”

 

Bibliotheek met boeken en computers

Een unieke webcollectie als onderzoeksbron

Tijdens zijn onderzoek duikt Jesper in de unieke collectie van honderden LHBTQI+-websites die de KB de afgelopen jaren heeft gearchiveerd. Het internet neemt al decennia een belangrijke plek in het hedendaagse leven in en is dus ook een belangrijke bron binnen historisch onderzoek.

Omdat de webcollectie vanwege copyright alleen binnen de muren van de KB raadpleegbaar is, wordt zij amper gebruikt. Eeuwig zonde, vindt Verhoef. “Het gevolg is dat een essentieel deel van onze recente geschiedenis onbelicht is gebleven. Dit is in het bijzonder problematisch voor de geschiedenis van minderheden zoals LHBTQI+-gemeenschappen. Het internet biedt hun onder meer informatie, steun en de kans hun stem te laten horen.”

 

Tweede beurs

En dat is niet alles. Jesper heeft zelfs een tweede beurs toegekend gekregen. Van juli tot en met september 2023 zal hij Research Fellow zijn aan het gerenommeerde Center for Advanced Internet Studies in Bochum, waar hij aan hetzelfde project zal werken.

Onderzoeker
Gerelateerde links
KB lanceert collectie LHBT+-websites
Call KB Researcher-in-Residence 2023 (Engels)

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen