The Juicy Art Tour: onthullende intrigerende verhalen in het Kunstmuseum, Den Haag

Arts tour museum

Op 5 juni mochten wij, een groep PhD's en junior docenten van ESHCC, als eerste publiek meedoen aan de "Juicy Art Tous" in het gerenommeerde Kunstmuseum in Den Haag. Deze nieuwe tour, die op het moment van ons bezoek nog niet was gelanceerd, bood ons de gelegenheid om ons te verdiepen in fascinerende verhalen en tegelijkertijd feedback te geven om de publiekservaring te verbeteren.

Wat is de Juicy Arts Tour?

Kunstmuseum Den Haag, thuisbasis van een uitgebreide collectie van 160.000 objecten, besloot te breken met traditionele museumtours en introduceerde de Juicy Art Tour. Deze innovatieve tour neemt bezoekers mee in het liefdesleven van Wassily Kandinsky, de jeugd van Yayoi Kusama en Eschers ontmoeting met Mick Jagger. Wat zit er achter het feit dat M.C. Escher en J.R.R. Tolkien rond dezelfde tijd actief waren? Het laat een zelden eerder vertoonde kant van het museum zien, waar sappige, grappige en ontroerende achtergrondinformatie centraal staat.

Snapshot of Juicy Art Tours

De vraag die de discussie op gang bracht

"Kunnen we de kunst scheiden van de kunstenaar?" Door de geschiedenis heen zijn prominente kunstenaars vaak de oorzaak geweest van of verwikkeld geraakt in grote controverses, die vragen opriepen over de inherente waarde van hun creaties. Hoewel artistieke kwaliteit voor een groot deel subjectief is, heeft elk kunstwerk een onderliggende, objectieve waarde. Ongeacht hoe onze perceptie van een kunstenaar kan veranderen en hoe dit onze subjectieve waardering van hun kunst kan beïnvloeden, blijft de artistieke kwaliteit constant.

Dit besef voedde onze gedachten en daagde ons uit om de grenzen te verkennen van het scheiden van kunst en kunstenaar in het licht van tegenstrijdige verhalen. We verdiepten ons in vragen over onze persoonlijke interpretaties en reacties op de soms verontrustende details rondom kunstenaars, zoals hun controversiële opmerkingen en acties. Neem bijvoorbeeld de beroemde Salvador Dalí. Hoe zou onze perceptie van zijn kunst beïnvloed worden door de kennis van zijn verontrustende obsessie met nazisme en fascisme? Rechtvaardigt deze informatie opname door culturele organisaties naast de lof en bewondering voor zijn artistieke bijdragen?

Snapshot of Juicy Arts Tour

Het dwong ons ook na te denken over de ethische verantwoordelijkheden van culturele instellingen bij het presenteren van een evenwichtig beeld van kunstenaars, waarbij hun bijdragen worden erkend en tegelijkertijd transparantie wordt geboden over hun problematische aspecten. Er werd ons gevraagd om na afloop van de tour feedback te geven en een van onze suggesties heeft betrekking op dit onderwerp. We hopen dat deze tour of toekomstige tours een sterkere intersectionele benadering zullen bevatten, zodat er meer inzicht ontstaat in de gecombineerde effecten van bijvoorbeeld geslacht en etniciteit.

Al met al leidde onze verkenning van de vraag "Kunnen we de kunst scheiden van de kunstenaar?" tijdens de rondleiding ons op een reis van zelfreflectie en kritisch onderzoek. Het daagde onze percepties uit, testte onze morele kompassen en benadrukte het belang van het overwegen van de relatie tussen kunstenaars, hun creaties en de controverses eromheen.

Hoewel we ontdekten dat het niet altijd mogelijk is om kunst en kunstenaar van elkaar te scheiden, erkennen we bepaalde factoren bij het waarderen van kunstwerken. We hopen vaak dat onze favoriete kunstenaars fatsoenlijke mensen zijn, maar we erkennen dat de historische context hun dubieuze praktijken kan hebben beïnvloed. En gezien de financiële aspecten, bespraken we wie er vandaag de dag profiteert van de kunst, waarbij vaak boedels of individuen betrokken zijn die eerder door de kunstenaar zijn benadeeld.

Snapshot of Juicy Arts Tour

Een eigentijdse benadering van museumtours

Wat de Juicy Art Tour zo bijzonder maakte, was de delicate balans tussen informatief en onderhoudend. Het was een geslaagd voorbeeld van een moderne en boeiende kijk op de klassieke museumtour. De gidsen, Marijn Geist en Evan Pridmore, waren uitstekend en ze navigeerden ons met passie en kennis door verschillende onderwerpen. Ze gaven waardevolle achtergrondinformatie en context, waardoor het zelfs toegankelijk was voor degenen die minder bekend waren met kunst.

Conclusie

De Juicy Art Tour in het Kunstmuseum Den Haag overtrof onze verwachtingen en leverde een unieke en boeiende ervaring op. De mix van intrigerende verhalen, humor en informatieve inhoud toonde een eigentijdse benadering van museumtours. Met Marijn Geist en Evan Pridmore als uitzonderlijke gidsen, onderzochten we de kwestie van het scheiden van kunst en kunstenaar en kregen we een beter begrip van de complexiteiten die hierbij komen kijken. We kunnen deze rondleiding ten zeerste aanbevelen aan zowel kunstliefhebbers als beginners, omdat het een frisse kijk biedt op het rijke tapijt van de artistieke geschiedenis.

De tour werd gelanceerd voor het grote publiek op 20 juni 2023. Ga voor meer informatie over de tour naar de perspagina van het Kunstmuseum. Hier vind je ook het tourboekje, in het Engels en in het Nederlands, en een lijst met bronnen.

Onderzoeker
Onderzoeker

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen