Lancering van nieuwe website over diversiteit in voetbal en Keynote Jacco van Sterkenburg in Londen

Portrait picture of Jacco van Sterkenburg

Het Erasmus+ project iFLIPP - Innovating Football Leadership: Inclusion through Policy and Practice - dat in 2020 werd toegekend door de Europese Unie, is in 2023 afgerond met de lancering van een nieuwe website die alle uitkomsten bevat. Het doel van het project was het versterken van gendergelijkheid en de positie van raciaal-etnische minderheidsgroepen in leidinggevende posities in het Europese professionele en grassroots voetbal. Jacco van Sterkenburg (afdeling Media & Communicatie) was Work Package leader

Samen met Palesa Mashigo (Media & Communicatie) heeft Jacco een MOOC (online training) ontwikkeld om inzichten en tools aan toekomstige leiders, met name vrouwen en mensen met migratie-achtergrond, aan te bieden om leiderschap in voetbal inclusiever te maken. 

Verder coördineerde Jacco samen met Carmen Longas Luque, Arne van Lienden (beide Media & Communicatie) en collega’s Agnes Elling en Rens Cremers van het Mulier Instituut de Governance Index. Deze rapportage biedt een actueel overzicht van de (beperkte) raciale/etnische en genderdiversiteit in voetballeiderschap en coaching in 14 Europese landen. In september 2022 organiseerde ESHCC een van de transnationale partnerbijeenkomsten in het project. De projectleider van iFLIPP is het Fare-netwerk – een Europese netwerkorganisatie die werkt op het gebied van anti-discriminatie in het voetbal.

Sport Media and Identity Network Conference

In een gerelateerd thema, heeft Van Sterkenburg tijdens de Sport Media and Identity Network (SMIN) conferentie de opening keynote verzorgd en deelgenomen aan het slotpanel met media-experts. Het congres vond plaats in Londen op 20 januari. Jacco heeft de voornaamste bevindingen gedeeld van zijn NWO Vidi-project rond media, voetbal en raciaal-etnische diversiteit en hij heeft zijn Endowed Chair-project over racisme in de voetbalindustrie kort gepresenteerd. Bij deze genoemde projecten zijn ook andere ESHCC-collega’s betrokken zoals Arne van Lienden, Carmen Longas Luque en Palesa Mashigo.

Tot slot, wegens de uitingen van racisme in het professionele voetbal in Italie en England de afgelopen week, is Jacco geïnterviewd door de Belgische krant Le Soir op zondag 21 januari. 

Lees het volledige interview op de website van Le Soir (only in French). 

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen