Metal Music Studies, moeten we ons daarmee bezighouden?

Metalmuziek wordt over heel de wereld op diverse manieren beleefd. Rondom deze diversiteit bestaat sinds een tiental jaren het onderzoeksveld metal music studies, dat vanuit diverse invalshoeken maatschappelijke, culturele, muzikale en filosofische vraagstukken over de muziek, haar industrie en haar fans wil beantwoorden. Didier Goossens, werkgroepdocent en PhD-onderzoeker bij Arts & Culture Studies (ESHCC), sprak erover met de populaire Belgische stand-upcomedian Alex Agnew op diens podcast Calling From The Underground.

Agnew en producent Andries Beckers nodigden Goossens uit naar aanleiding van zijn onderzoek naar culturele identiteiten in metalmuziek, onder meer bij de Nieuw-Zeelandse ‘Māori metal’ groep Alien Weaponry. Het is voor niet-westerse bands moeilijker om door te breken in centrale markten voor de muziek, zoals Duitsland en de Verenigde Staten. “Voor deze bands is het een spel van aantrekken en afstoten: ze moeten hard genoeg lijken op de klassiekers, maar moeten zichzelf ook reduceren tot een label om op te vallen,” legt hij uit.

Goossens betoogt dat de waarde van het onderzoek erin schuilt dat metal maatschappelijke tendensen reflecteert: het is een uitstekend voorbeeld van hoe en op basis van welke factoren mensen zich met elkaar verbinden. Zo kunnen ook vragen over racisme en seksisme in de muziek worden gesteld, ongemakkelijke vragen die het doel zijn van goed onderzoek, zegt hij – ook als je fan bent van de muziek. Daarom kan en moet er meer samenwerking zijn tussen artiesten, professionals, fans en onderzoekers, omdat “we zoveel meer kunnen leren over wat metal ons leert over de wereld, en dat nog veel te weinig gebeurt,” besluit Goossens.

De podcast is te bekijken via YouTube en kan onder meer worden beluisterd via Spotify, Google Podcasts en iTunes.

Onderzoeker

D.M. (Didier) Goossens

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen