Onderzoekers EUR beschrijven uitgangspunten toekomstbestendige stad

Acht onderzoekers van het Erasmus Initiative ‘Vital Cities and Citizens’ (VCC) hebben in een position paper gezamenlijk beschreven wat er nodig is om een stad vitaal te krijgen en te houden. Het levert vanuit verschillende vakgebieden waardevolle inzichten op voor bestuurders, beleidsmakers en bewoners van de stad. Onderzoeker Dr. José Nederhand: “Wij zetten ons met onderzoek in voor de kwaliteit van leven in een stad. Samen met organisaties, bedrijven, (gemeentelijke) beleidsmakers en bewoners werken we aan een vitale stad die tegen een stootje kan.”

Meer dan de helft van de wereldbevolking leeft in steden. En omdat dat deel blijft groeien, wordt de sociale structuur en cultuur van de stad complexer én diverser. VCC doet onderzoek naar voorwaarden die voor een stad essentieel zijn als het gaat om gelijkheid, veiligheid, duurzaamheid en samenleven.

Verschillende wetenschapsgebieden

Nederhand: “Het mooie is dat we dat vanuit verschillende wetenschapsgebieden doen: psychologie, sociologie, bestuurskunde, pedagogische wetenschappen, communicatie, kunst en cultuur, geschiedenis, ontwikkelingsstudies en antropologie. Deze interdisciplinaire benadering helpt problemen waarmee steden te maken hebben beter te begrijpen. Het helpt ook om initiatieven die sociale impact hebben te herkennen en te ondersteunen.”

Lens van stedelijke vitaliteit

“De stad is een organische en levendige plek. Een vitale stad geeft ruimte aan informele relaties en netwerken die van onderaf ontstaan. We hebben dat uitgangspunt de ‘lens van stedelijke vitaliteit’ genoemd. Als organisaties, bedrijven, gemeenten en bewoners door die lens kijken, kom je tot een visie voor een stad die tegen een stootje kan”, aldus Nederhand. In de position paper onderscheiden de onderzoekers van VCC vier centrale thema’s die voor een vitale stad een belangrijke rol spelen: Inclusieve steden en diversiteit, Veerkrachtige steden en stedelingen, Slimme steden en gemeenschappen en Duurzame en Rechtvaardige steden.

Informatie en contact

De onderzoekers van Vital Cities and Citizens werken al samen met bestuurders en bewoners van steden, maar maken graag kennis met organisaties, bedrijven, (gemeentelijke) beleidsmakers en (bewoners)initiatieven die ook gaan voor een vitale, toekomstbestendige stad. Neem voor meer informatie contact op met Mike Duijn (duijn@essb.eur.nl) of een van de andere onderzoekers. Zie ook een korte samenvatting van de position paper: 'een vitale stad kan tegen een stootje'. 

Professor
Onderzoeker
Onderzoeker
dr. Flor Avelino
Onderzoeker
Onderzoeker
dr. Michael Duijn
Onderzoeker
dr. Jiska Engelbert
Onderzoeker
dr. Brian Godor
Onderzoeker
Onderzoeker
dr. Naomi van Stapele
Onderzoeker
dr. Jan Fransen
Meer informatie

Vital Cities and Citizens

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen