Polen eist 1,3 biljoen euro van Duitsland voor schade aangericht tijdens WOII

Dr. Iwona Gusc over Poolse eis voor schadevergoeding bij Radio 1

Een Poolse parlementaire onderzoekscommissie schat de schade die werd aangericht door nazi-Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog op 1,3 biljoen euro. ESHCC historicus Iwona Gusc spreekt bij het programma De Ochtend op de Belgische Radio 1 over deze enorme Poolse eis voor schadevergoeding van Duitsland.  

Op basis van wetenschappelijk onderzoek hebben ongeveer 30 experts betoogt dat de schadeclaim zodanig hoog moest zijn, vertelt Iwona. Ze benadrukt wel dat het bedrag van 1,3 biljoen euro volgens de Poolse onderzoekscommissie een conservatieve schatting is en dus hoger kan uitvallen. “Het is een conservatieve schatting die gebaseerd is met name op de menselijke verliezen tijdens de oorlog, de verliezen in arbeidskracht, maar ook de dwangarbeid die de Polen in Duitsland en elders tijdens de Tweede Wereldoorlog moesten verrichten.”

Hoe Duitsland reageert op de schadevergoeding? Voor Duitsland is het volgens Iwona een gesloten hoofdstuk. “Duitsland zegt dat het dit proces al heeft afgesloten in 1990”.

Beluister het volledige interview met Iwona Gusc op de website van Radio 1

Onderzoeker

Dr. Iwona Gusc

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen