Promotie Marjelle Oosterling-Vermeulen

Portrait picture Marjelle Oosterling Vermeulen

Op 11 november 2021 verdedigt M.C. Oosterling-Vermeulen haar proefschrift, getiteld: ‘Assessing the Social Impact of Organizations in the Cultural and Creative Industries’.

De impact van cultuurparticipatie staat steeds meer centraal in de kunst- en cultuurwetenschappen. Er is een diepgewortelde overtuiging dat cultuurparticipatie veel sociale voordelen heeft, variërend van een gevoel van welzijn en levenstevredenheid tot de ontwikkeling van vaardigheden en zelfvertrouwen. Daarnaast wordt beargumenteerd dat cultuurparticipatie bijdraagt aan onder meer het gevoel van sociale inclusie van deelnemers en aan de ontwikkeling van een individuele, collectieve en maatschappelijke identiteit. Door deze beoogde voordelen wordt deelname aan culturele activiteiten steeds meer gezien als een instrument om maatschappelijke verandering en ontwikkeling te bewerkstellingen. Veel stakeholders van culturele organisaties vragen dan ook om transparantie en verantwoording. Zij verwachten van organisaties in de culturele en creatieve industrie (CCI) dat zij hun legitimiteit tonen en transparant zijn over hun bereikte maatschappelijke impact. Echter, vanwege een gebrek aan kennis van impact en impact metingen, en vanwege het ontbreken van duidelijke richtlijnen voor het meten en beoordelen van impact, hebben veel organisaties in CCI moeite om transparant te zijn over en inzicht te hebben in hun behaalde maatschappelijke prestaties. 

Cover Marjelle Oosterling-Vermeulen

Dit proefschrift richt zich op het concept van maatschappelijke impact metingen in de CCI in Nederland en heeft tot doel een verband te leggen tussen maatschappelijke impact meting en principaal-agent conflicten. Het proefschrift heeft dan ook drie onderzoeksdoelen. Het eerste doel van dit proefschrift is om de relevantie van maatschappelijke impact metingen voor de CCI te onderzoeken. Het tweede doel is om na te gaan hoe de maatschappelijke impact van activiteiten in de CCI kan worden gemeten. Tenslotte is het doel om bij te dragen aan ons begrip van hoe het meten van maatschappelijke impact de principaal-agent relaties binnen de CCI kan verbeteren.

Promovendus
Meer informatie

De openbare verdediging zal plaatsvinden in de Senaatszaal, 1e verdieping Erasmus Building, locatie campus Woudestein. De ceremonie zal exact om 13.00 uur beginnen. Gezien het plechtige karakter van de bijeenkomst adviseren wij om kinderen onder de 6 jaar niet naar het eerste gedeelte van de ceremonie mee te nemen.

Gerelateerde content
Op 11 november 2021 verdedigt M.C. Oosterling- Vermeulen haar proefschrift.
ESHCC logo with signature

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen