Superheroes - een natuurkundige en historicus bespreken het grootste filmgenre van dit moment

Boekpublicatie van Etienne F. Augé en Barry W. Fitzgerald

Superhelden - het is het populairste filmgenre van dit moment en iedereen heeft er wel een mening over. Zo ook historicus Etienne F. Augé, Erasmus Universiteit Rotterdam, en wetenschapper Barry W. Fitzgerald, TU Eindhoven. In het boek 'Superheroes, a scientist and a historian debate the biggest movie genre today' bundelen ze hun superkrachten om superhelden te begrijpen en te verklaren. Waarom is het genre zo groot geworden? Waarom het nu op een keerpunt staat? En hoe ziet de toekomst van het genre eruit? 

Etienne F. Augé en Barry W. Fitzgerald ontmoetten elkaar een paar jaar geleden tijdens een lezing over superhelden aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Daar ontdekten ze dat ze heel wat te bespreken hadden, met als resultaat de publicatie van Superheroes. Natuurkunde en geschiedenis - een vreemde combinatie zou je denken. Maar zo zien Etienne en Barry het niet. In de inleiding van Superheroes stellen ze:

‘Superhelden en hun vijanden zijn gecreëerd door honderden illustratoren, scriptschrijvers, filmmakers, producenten, fans en marketingmanagers, maar ook door verhalenvertellers, wetenschappers, religieuze figuren en sciencefictionauteurs. Om superhelden te begrijpen heb je goede algemene kennis nodig van de principes van natuurkunde, mythologie, biologie, geschiedenis, techniek, filmstudies, enzovoort.’

Bookcover Superheroes

In Superheroes focussen ze op twee kernbegrippen: superheld en superkracht. Door hun expertises te bundelen, ontwikkelden ze een definitie voor beide. Want zonder een goed begrip van 'wie een superheld kan zijn' of ' wanneer een kracht een superkracht is', is het onmogelijk om het genre goed te analyseren. Verder schetsen zowel Etienne als Barry een verschillende toekomst voor het superheldengenre. Tot slot presenteren de auteurs ook interessante perspectieven over de mogelijkheden van superhelden in de toekomst. 

Barry leunt op wetenschappelijke vooruitgang als hij verschillende onderzoeken toelicht die gebruikt kunnen worden om superkrachten te ontwikkelen. ‘Tijd is een belangrijke factor als het gaat om de wetenschappelijke vooruitgang die kan leiden tot superkrachten in de toekomst. Want wetenschap is niet statisch. Wetenschap evolueert. Wetenschap verlegt de grenzen van ons begrip van het heelal. Wetenschap maakt het onmogelijke mogelijk. Maar in de zoektocht naar wetenschap in superheldenverhalen, kan deze wetenschap soms “misbruikt” worden.’

Anderzijds kijkt Etienne meer naar het “waarom” dan naar het “hoe” van superhelden en wat ze ons kunnen brengen. ‘Nieuwe hordes fans blazen nieuw leven in een genre dat enkele decennia geleden nog voorbehouden was aan de zogenaamde geeks, of zelfs de nerds. Nu zijn superhelden overal, van bioscoopzalen tot lunchtrommels, en van kleding tot popcultuurreferenties in films en tv-programma's. Zijn superhelden dan alleen voor hardcore fans? Is hun terugkeer en explosie in populariteit het resultaat van een slimme marketingstrategie van Hollywood en niets anders?'

Superheroes is een boek voor iedereen. Als je van superhelden houdt, geeft dit boek je diepere inzichten in dit voortdurend groeiende genre. En als je niet van superhelden houdt, legt dit boek uit waarom het genre zo populair is en dat er voor iedereen minstens één passend verhaal is.

Two men with glasses and superhero props smiling into camera

Over de auteurs

Etienne F. Augé is hoofddocent aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij heeft verschillende boeken gepubliceerd en vertaald over zijn onderzoeksinteresses, zoals het Midden-Oosten, cinema en propaganda.

Barry W. Fitzgerald is wetenschapscommunicator aan de TU Eindhoven, adjunct associate professor aan de University College Dublin in Ierland en freelance spreker en trainer in wetenschapscommunicatie. Naast het schrijven van boeken maakt hij ook verhalen in videovorm op YouTube en TikTok als de Superhero Scientist.

Meer informatie

voor meer informatie en interviewverzoeken, neem contact op met Communications Officer Lieke van Eijk via vaneijk@eshcc.eur.nl of 06-34536116

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen